Trnkobraní 2024

Trnkobraní 2024 Zdroj: Archiv Festivalu Vizovické Trnkobraní

Kapela No Name na Trnkobraní
Kapela Rybičky 48 na Trnkobraní
Tomáš Klus na Trnkobraní
Kapela Tublatanka na Trnkobraní
4
Fotogalerie

Hudba a švestky? Do Vizovic lákají na Rybičky 48, No Name, Pokáče, Tublatanku i švestkové knedlíky

-jit-

Už 55. ročník tradičního setkání přátel, muziky, dobrého jídla a pití se uskuteční 23. a 24. srpna v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích nedaleko Zlína. Letošní festival Trnkobraní nabídne program na dvou pódiích, kde vystoupí mnoho umělců i kapel. Mezi tahouny patří například Rybičky 48, O5 a Radeček, Divokej Bill, Vypsaná fixa, Anna K., Pokáč, Xindl X či Tomáš Klus. Chybět nebude samozřejmě ani tradiční soutěž v pojídání švestkových knedlíků.

Vizovické Trnkobraní založili už v roce 1967 vizovičtí nadšenci, aby oslavili typické a nejvýznamnější ovoce tohoto kraje – švestku neboli valašsky trnku, a z ní vyráběné tradiční produkty, trnkové knedlíky a valašskou slivovici. S výjimkou roku 1968 a dvou covidových let se akce koná pravidelně vždy v srpnu. „Trnkobraní je jediný festival svého druhu v České republice – je to sice hudební festival, ale také festival oslav valašského plodu, společného veselí, umění a tradic. Je určen návštěvníkům všech generací a věkových kategorií a nese se ve vzájemném respektu. Můžete ho pojmout jako tradiční setkání s přáteli s poznáním valašských zvyků a díky hudebnímu, divadelnímu, gastronomickému i dětskému programu jako zábavu pro celou rodinu. Ať Trnkobraní zní a voní Vizovicemi nejméně dalších 55 let!“ říká organizátor festivalu Michal Šesták.

V pátek 23. srpna se areál u vizovické likérky otevře v půl čtvrté odpoledne, program zahájí kapela No Name. Trnkobraní letos nově nabídne návštěvníkům travnatou odpočinkovou zónu a zastřešená sezení přímo v areálu. V sobotu se začíná v deset hodin dopoledne, ve 13:15 se na hlavním podiu uskuteční tradiční knedlíkové klání alias Velká cena Vizovic v pojídání švestkových knedlíků. Letos ho bude historicky poprvé moderovat Libor Bouček. Kromě mnoha hudebních vystoupení nabídne sobotní program i divadelní stand-up vystoupeními Na stojáka! oblíbených komiků Tomáše Matonohy, Lukáše Pavláska a Karla Hynka. Pro malé návštěvníky tu bude připravená dětská zóna se soutěžemi.

Trnkobraní svým návštěvníkům nabízí vysoký komfort ubytování, a to buď ve VIP kempu (oplocený, hlídaný a osvětlený prostor s nonstop recepcí a úschovnou, najdete tu sprchy s teplou vodou, umývárny a sociální zařízení s pravidelným úklidovým servisem) nebo ve stanovém městečku, které je zdarma. V prostoru před festivalovým areálem bude k dispozici úschovna zavazadel. Vstupenky na festival lze stále zakoupit na webu.

Interpreti, kteří vystoupí na letošním 55. Vizovickém Trnkobraní:  No Name, Desmod, Rybičky 48, Fleret, Pokáč, Reflexy, Visací zámek, Tomáš Klus, Anna K., Xindl X, Tublatanka, Divokej Bill, Doktor PP, Vypsaná Fixa, Street 69, Doga, O5 a Radeček, Kosovci, Tomáš Matonoha, Lukáš Pavlásek a Karel Hynek (Na Stojáka!), Vizovjánek