Jednou z nejočekávanějších premiér letošního ročníku Letní Letné je PřistiŽENA Ivany Kolcunové, vizionářské performerky a známé vzdušné akrobatky

Jednou z nejočekávanějších premiér letošního ročníku Letní Letné je PřistiŽENA Ivany Kolcunové, vizionářské performerky a známé vzdušné akrobatky Zdroj: Karol-Dąbrowski

Ostravský Cirkus trochu jinak přiveze na Letní Letnou představení Erlend - Cizinec
Eye Catching Circus. Tchajwanský soubor vystoupí na Letní Letné s představením #Since1994.
Atmosféra Letní Letné přiláká každoročně desítky tisíc návštěvníků, od novocirkusových nováčků po zkušené harcovníky po mladém žánru
Cirque Le Roux ve středu 14. srpna v 19.00 otevře Letní Letnou svým představením Entre Chiens et Louves
Z představení francouzské company Cirque Le Roux
13
Fotogalerie

Elá hop! Už pozítří bude slavnostně zahájena Letní Letná, festival rodinného štěstí. Začnou Francouzi

Kateřina Kadlecová

Jedenadvacátý ročník festivalu Letní Letná je na spadnutí. Po slavnostním zahájení večer 14. srpna od následujícího dne naplno rozjede svůj program a na bezmála tři týdny otevře svá šapitó návštěvníkům všech generací. Zahraniční části programu dominují Francouzi; ze země galského kohouta dorazí hned tři fenomenální soubory.

Festivalový areál se od založení populární přehlídky nového cirkusu nachází v Letenských sadech, v místě s výhledem na celou Prahu. "Táhne se od Špejcharu až po Kramářovu vilu a sousední Hanavský pavilon, jsme kousek pěšky od Chotkových sadů nebo od metra Hradčanská," popisuje výkonná ředitelka festivalu Ivana Pěkná Vrbíková, s níž vám už ve čtvrtek v Reflexu přineseme rozhovor. "Na takhle rozlehlém prostoru stojí čtyři obrovská šapitó, jedno pro každý ze zahraničních souborů, pak tam máme šapitó české scény, dětskou scénu, šapitó Cirko Hopley s každodenním autorským kuchařským představením akrobata Michala Mudráka, šapitó Letní poloha, kde se večer tančí… Stanů tam prostě stojí spousta a atmosféra je dokonale cirkusová, v rámci naší země zcela jedinečná."

Areál navíc skýtá několik odpočinkových zón, stánků s občerstvením i barů. Návštěvníci včetně těch rozličně handicapovaných v něm tak mohou pohodlně strávit celý den. Jak říká Ivana Pěkná Vrbíková: "Každodenní rodinné pikniky probíhající od jedenácté dopolední po celý den nebo večery, kdy se lidé do našeho areálu přijdou jen tak bavit, aniž by mířili na konkrétní představení, dělají z Letní Letné oblíbené místo setkávání. "

Francouzská trojka a šestero Tchajwanek

Zahraničnímu programu vévodí francouzské star nového cirkusu, jako jsou Les Rois Vagabonds, Cirque Le Roux či Cirque Inextremiste i s živým hudebním doprovodem v podání Surnatural Orchestra. Francouzské trio je doplněno novocirkusovým osvěžením z Asie, šesticí tchajwanských akrobatek z ansámblu Eye Catching Circus. Předprodej vstupenek na zahraniční program najdete na webu festivalu. Akrobacie světové úrovně, která dovede vyprávět příběh i vyvolat emoce, bude na Letní Letné k vidění od 15. srpna do 1. září.

Za poslední dvě desítky let se Letní Letná v Česku stala synonymem nového cirkusu, seznámila diváky s tímto půl století starým žánrem a naučila je na něj chodit. Atraktivita nového cirkusu a vrcholné akrobatické show přilákají na Letnou každý rok desítky tisíc lidí, od dětských diváků až po jejich prarodiče. Kromě zahraničních hostů, kteří letos přijedou především z Francie, je festival také přehlídkou české novocirkusové scény. „Loni jsme pokořili hranici 600 000 návštěvníků od počátku festivalu a těší nás, že Letní Letná už dvacet let baví naše publikum, které je opravdu různorodé. Každý rok chceme návštěvníkům představit to nejlepší, co evropská i světová novocirkusová scéna zná a aktuálně nabízí. Letos jsme do Prahy přizvali celkem netradičně i artistky z Tchaj-wanu. Přinášejí odlišný styl nového cirkusu a otevírají důležité téma postavení žen v tchajwanské společnosti,” říká ředitel festivalu Jiří Turek. 

Každý zahraniční soubor hraje takřka denně

Adrenalinová show s názvem PIC je dílem souboru Cirque Inextremiste, který pro tuto inscenaci ztrácí pud sebezáchovy a posouvá hranice nebezpečí. Spolu s nimi se na jevišti objeví osmnáctičlenný orchestr Surnatural Orchestra, který improvizuje na vlnách od jazzu přes současnou hudbu až po balkánský pop. Spojením těchto dvou uskupení vznikl velkolepý, dramatický, a přitom chvílemi velmi intimní tvar. Dočkáte se 34 umělců, tří dimenzí a jedné obří trampolíny v extrémní show, která se vzpírá gravitaci.

Šest tchajwanských artistek ze souboru Eye Catching Circus pak otevře téma, jaké je být ženou v jejich zemi. Nabourávají a zpochybňují tradiční pojetí ženství a snaží se udržet rovnováhu v moderní společnosti prostřednictvím cirkusového umění. Inscenace #Since1994 odkazuje k roku, okolo kterého se každá z vystupujících narodila. Aktuální a pulzující společenské téma své země ženy zpracovaly formou svůdné a akrobaticky vycizelované show.

Celkem potřetí se na festivalové scéně na Letné představí francouzští Cirque Le Roux. Diváky vezmou na cestu časem, na rozcestí mezi snem a realitou, do hodiny mezi psem vlkem, kdy se rozostřuje rozdíl mezi přítelem a nepřítelem. V působivé pohybové inscenaci kombinující akrobacii, tanec i divadlo devět umělců popírá zákony gravitace. Vyprávějí o každodenním životě tří žen žijících v letech 1850, 1960 a 2023. Příběh s názvem Entre Chiens et Louves se odvíjí jako ve filmu a je univerzální výpovědí o stavu našeho světa a lidstva.

Rovněž z Francie pak dorazí Královští tuláci. Les Rois Vagabonds spojují pantomimu, akrobacii a hudbu. Se svým Concerto pour deux Clowns putovali světem, od Barcelony po Kyjev, od Dillí po Alžír, od Quita po Buenos Aires. A nyní budou dva tuláci s červenými nosy, bílými tvářemi a extravagantním oblečením hovořit také k Čechům svým univerzálním jazykem, kterému rozumí ti nejmenší stejně jako ti nejstarší. Dva básníci akce, kterým nebude na jevišti chybět Vivaldi, Strauss či Bach, a především svět bezbřehé fantazie.

Děti na cirkuse, na táboře i na hlídání

Vstupenky na novocirkusové zážitky jsou nyní v prodeji na letniletna.cz. Jediná přehlídka svého druhu a rozsahu v Česku i okolních zemích kromě večerních představení světových i českých novocirkusových špiček zve na doprovodný program zahrnující workshopy a open-air akce. Děti a teenageři se cirkusovým disciplínám přiučí na oblíbeném příměstském táboře Letní Letňák, který už je samozřejmě beznadějně plný; leccos okoukat však mladí zájemci o nový cirkus mohou během samotných představení včetně desítek open airů zdarma. Rodiče pak během večerních představení opět mohou své ratolesti starší čtyř let svěřit do rukou zkušených nočních hlídačů přímo v areálu.