Video placeholder
Z filmu Priscilla
Z filmu Priscilla
Z filmu Priscilla
Z filmu Priscilla
Z filmu Priscilla
10
Fotogalerie

Priscilla: Skutečný příběh manželky krále rock’n‘rollu Elvise Presleyho běží exkluzivně na KVIFF.TV

red

Priscilla Presley je (nejen) módní ikonou a její vztah s Elvisem Presleym bývá označován za jeden z největších romantických příběhů minulého století. „Jaké ale bylo soužití mladičké dívky s hvězdným Elvisem doopravdy?“ ptá se nejnovější počin autorské filmařky Sofie Coppoly Priscilla. Titulní roli ztvárnila v něm vycházející herecká hvězda Cailee Spaeny.

V roce 1959 potkává čtrnáctiletá Priscilla Beaulieu (Cailee Spaeny) na vojenské základně o deset let staršího Elvise Presleyho (Jacob Elordi). Jejich setkání je osudové. Po boku krále rock’n’rollu na ni čeká život plný pozlátka a večírků, ale i hádek a citové manipulace. Držitelka Oscara Sofia Coppola (Ztraceno v překladu) představuje odvrácenou stranu popové ikony ve stylovém portrétu jednoho z největších milostných příběhů dvacátého století.

Film sledující vztah Priscillinýma očima od prvního milostného vzplanutí přes život plný luxusu až po hořký konec měl světovou premiéru na festivalu v Benátkách. Tam se mu dostalo nadšených recenzí a představitelka titulní role Cailee Spaeny získala Volpiho pohár pro nejlepší herečku. Vizuálně podmanivý snímek s dobovým soundtrackem je u nás nyní dostupný na jediné online platformě, KVIFF.TV.

Cailee Spaeny režisérku zaujala v seriálu Mare z Easttownu. „Když jsem mluvila s Priscillou, vždycky z ní vyzařovalo něco velmi milého, jemného a otevřeného, a v Cailee jsem tyto vlastnosti hned uviděla taky,“ vzpomíná režisérka. „Cailee má tak neuvěřitelný talent, že ráno mohla být patnáctiletá školačka v Německu a odpoledne těhotná žena v Gracelandu a obojí bylo neskutečně uvěřitelné,“ říká o hereckém nadání vycházející hvězdy Coppola.

„Protože jde o Elvise z Priscilliny perspektivy, je jeho obraz postaven výhradně na tom, jak o něm ona mluví,“ poznamenává Coppola o roli Presleyho. „Je to jeho soukromá stránka, ta mimo jeviště, kterou nikdo mimo jeho ženy neviděl. Jde o jeho zranitelnost, pochybnosti a chyby.“ Režisérka našla představitele v populárním australském herci známém ze seriálu Euforie nebo filmu Saltburn, Jacobu Elordim. „Jacob má obrovské charisma. Ve filmu vycházel z Priscilliných popisů Elvise jako člověka, který stále hledal něco nepolapitelného a snadno dokáže být frustrovaný,“ popisuje Coppola náročnou roli.

Sofia Coppola režijně debutovala filmem Smrt panen (1999) podle stejnojmenného románu Jeffreyho Eugenidese, držitele Pulitzerovy ceny. Ve filmu si zahráli Kirsten Dunst, Josh Hartnett, James Woods a Kathleen Turner. Snímek měl světovou premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes a následně jí vynesl cenu MTV Movie Award pro nejlepšího nového režiséra. Svým dalším filmem, Ztraceno v překladu (2003), si vysloužila Oscara za nejlepší původní scénář a nominace v kategorii nejlepší režie a nejlepší film. V jejím třetím celovečerním filmu, Marie Antoinetta (2006), se hlavní role ujala Kirsten Dunst.

V roce 2010 Coppola režírovala snímek Odnikud někam, který měl premiéru na 67. ročníku filmového festivalu v Benátkách, kde byl oceněn Zlatým lvem. V roce 2013 natočila Bling Ring: Jako VIPky (2013), film podle skutečných událostí, sledující skupinu teenagerů na napínavé a znepokojivé kriminální jízdě po Hollywood Hills. V nedávné době napsala a natočila snímek V úskalí (2020) s Rashidou Jones, Billem Murrayem a Marlonem Wayansem v hlavních rolích.

Kromě filmů režírovala i inscenaci Verdiho klasiky La Traviata v Římské opeře, na níž spolupracovala s módním návrhářem Valentinem Garavanim a scénografem Nathanem Crowleym. V roce 2022 vytvořila místnost pro výstavu Metropolitního muzea umění „In America: An Anthology of Fashion“.