Michal David

Michal David Zdroj: Archív

Never more Michalu Davidovi, který už se „pomalu bojí říct pravdu“, aby se „nevrátil zpátky do totáče“

red

Nebýt Nagana a hudebního vkusu českých hokejistů, pamatují si dnes na Michala Davida už jen Husákovy děti. Ale čas dokáže divy a někdejší prominent kultury minulého režimu je dnes bojovníkem za svobodu. Čas zato nikdy neodvane skupinu Aerosmith, byť k naší lítosti končí se živým hraním. A thrilleru Noční let nemůžeme přijít ani na jméno.

Antonín Kocábek: Michal David, jeden z ukázkových prominentů normalizačního popu, se ve videu, které nyní koluje sociálními sítěmi, rozhořčuje nad současnou nesvobodnou dobou a nechává se slyšet, že „za tohle jsme přece nebojovali…“ Otázkou je, čím proti předlistopadovému režimu bojoval konkrétně on. Spartakiádním hitem Poupata? Hraním na akcích typu Festivalu politické písně? Nebo snad reprezentačními zájezdy po Sovětském svazu?

Kateřina Kadlecová: Po napínavém loňském seriálu Únos letadla s Idrisem Elbou v hlavní roli korporátního vyjednavače přichází Noční let (Red Eye), seriál na podobné (a stokrát omleté) téma. Najdete ho na HBO – ale možná ho tam radši ani nehledejte. Britský béčkový scenárista Peter A. Dowling nechal ve své práci logické lapsy, a jak britský lékař zatčený během letu č. 357 za vraždu dcery jakéhosi potentáta, tak londýnská policistka, která ho na palubě letadla doprovází, i ostatní postavičky se místy chovají dost iracionálně. A proč se seriál v češtině i v angličtině jmenuje stejně jako thriller Wese Cravena s Cillianem Murphym a Rachel McAdamsovou z roku 2005? To už představivosti a kvalitě nadobro odzvonilo?

Vojtěch Rynda: Rocková skupina Aerosmith končí s živým hraním. Překvapení to úplně není, k rozhodnutí došlo během koncertního turné, které mělo být tak jako tak poslední. Dlužno sice podotknout, že „závěrečná“ šňůra se v kariéře kapely nekoná poprvé, tentokrát však jde o rozhodnutí definitivní, protože zpěvák Steven Tyler má po operaci nevratně poškozené hlasivky. Kytarista Joe Perry nevylučuje, že Aerosmith ještě nějakou novou muziku nahrají, ale frekvence, s níž vydávali desky v „poslední“ době (2001, 2004, 2012), tomu nenasvědčuje. Od hrdinů jednoho z nejúžasnějších comebacků v historii rock’n’rollu (1986) se tak už dalšího návratu nejspíš nedočkáme. Byla to s nimi vrcholná paráda.