Hudební festival Sziget oslavil 30. narozeniny

Hudební festival Sziget oslavil 30. narozeniny Zdroj: Szigetfestival.com

Hudební festival Sziget oslavil 30. narozeniny
Hudební festival Sziget oslavil 30. narozeniny
Hudební festival Sziget oslavil 30. narozeniny
Hudební festival Sziget oslavil 30. narozeniny
Hudební festival Sziget oslavil 30. narozeniny
13
Fotogalerie

Sziget oslavil 30 let, letošní ročník festivalu se stal nezapomenutelným

red

Úžasné koncerty, výzdoba, areál plný zelených stromů, fantastická atmosféra - prostě skvělý zážitek. Šestidenní festival Sziget 2024 skončil v pondělí 12.8.. V Budapešti představil hvězdy jako Kylie, Stormzy, Sam Smith, Halsey, Fred again.., RAYE, Janelle Monáe, Skrillex, Tom Odell, Becky Hill, Fontaines D.C. a spoustu dalších. Na zhruba 50 scénách rozmístěných po ostrově Óbuda se na Szigetu představilo více než 1 000 koncertů a představení. Další ročník festivalu Sziget se se bude konat mezi 6. a 11. srpnem 2025, info na www.szigetfestival.com.

"Našich prvních 30 let jsme chtěli uzavřít velkolepým, živým a rozmanitým festivalem ke spokojenosti všech a podle ohlasů se zdá, že se nám to podařilo," řekl Tamás Kádár, hlavní organizátor festivalu. Letošní ročník Szigetu dozněl v pondělí, kdy před téměř vyprodaným areálem zahrál Fred Again.., ale nezapomenutelná byla i cesta časem s Kylie Minogue od "The Loco-Motion" k jejímu nedávnému hitu "Padam Padam",  či legendární písně Liama Gallaghera nebo Sama Smithe, který uchvátil desetitisíce lidí svou speciální show..

Během uplynulých tří desetiletí vytvořil Sziget a jeho návštěvníci mezinárodní komunitu, která je ve světě známá jako Ostrov svobody. Pod tímto názvem se festival rok co rok mění na ostrov lásky, porozumění a svobody. Na ročník 2024 přicestovali Szigeťané z více jak 100 zemí celého světa. Během šesti dnů se stali součástí festivalu, na kterém vystupují hvězdy i nové objevy a talentovaní umělci z celého světa. Kromě řady hudby všech stylů mohli návštěvníci vychutnat divadlo, cirkus, kabaret, umělecké instalace, zajít si na workshopy, pláž, do sportovní zóny nebo navštívit speciální část areálu pro děti.

"Před více než 30 lety jsme měli sen: místo, kde bychom mohli být týden pohromadě, kde by každý mohl zažít osobní svobodu, atmosféru, "flow", které může poskytnout živý festival a kde mohou koexistovat různé styly a kultury. Sziget se rychle stal symbolem. Ideálním světem, do kterého když vstoupíme, necháme za sebou starosti všedního dne", řekl Tamás Kádár. 

Areál letošního Szigetu zaplnilo v průměru 60-70 000 návštěvníků denně. Nejvíce lidí přišlo v sobotu na Martina Garrixe a v pondělí na Fred Again... Nezapomenutelná atmosféra festivalu zaujala i účinkující, z nichž mnozí se rozhodli prodloužit si  v Budapešti pobyt. Martin Garrix si po svém setu na Main Stage zahrál speciální set v nočních hodinách i v Bolt Party Aréně, Skrillex si vyžádal maďarskou popovou baladu, kterou zařadil na začátek své show, zatímco Fred again... si přál maďarské titulky během svého vystoupení. Velkou událostí nehudebního programu byl návrat Grand Street Theatre. Zde vystupoval celý týden francouzský soubor Cie Gratte Ciel, který do Budapešti přijel ze zahajovacího ceremoniálu olympijských her. Mimořádnou oblibu si získaly letos u Szigeťanů ranní lekce Tai Chi v Sziget Beach Chill Zone.