Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Archív

Never more hned dvojnásobné: České televizi za zrušení pořadu 168 hodin i za jeho „náhradu“

Redakce Reflexu

Jak se říká v lepších rodinách, když už šlápneš do psího exkrementu, aspoň v něm pak netancuj. Jako by nestačilo, že ČT zařízla důležitý publicistický pořad, sklidila výsměch za to, že místo něj nasadila ptákovinu. V ptákovinu se změnil i seriál Žena v jezeře. A podobné slovo se dá věnovat i aktivitě Nekrm hydru!, ale pozor, jestli si ta ČT naše poplatky vlastně nepřestává zasluhovat...

Vojtěch Rynda: Tohle jsou dvě Never more v jednom. Jedno patří ZRUŠENÍ dlouholetého publicistického pořadu 168 hodin, který vedení České televize zařízlo uprostřed prázdnin. Místo něj bude od 1. září v daném vysílacím čase bavit národ seriál Strážmistr Topinka. Jistě, určitě je to jen dočasné řešení, programové schéma má setrvačnost, pracuje se nejspíš na novém pořadu s podobným formátem… Ale dát místo fungujícího cyklu, který šťoural do skutečných případů, fiktivní srandu o tom, jak „svérázná Topinkova figura každé vyšetřování prožívá jako velkou kauzu“, v tom je něco kouzelně orwellovského, takhle v srpnu navíc se šmrncem normalizace.

Kateřina Kadlecová: Ještě se musím vrátit k seriálu Žena v jezeře (Apple TV+), jehož šestým, zdaleka nejhůře divácky hodnoceným dílem se hlavní hrdinka prosní a prohalucinuje. A místo aby změněný stav vědomí nesl děj jako v případě Počátku, Matrixu nebo Mulholland Drive, nepříjemně nabourá divákovu představu o seriálu. Asi jako scéna ve sprše s Bobbym Ewingem v deváté řadě Dallasu (pamětníci vědí), jejíchž 31 dílů a 24 hodin má pak člověk chuť hodit do koše. Muzikálové číslo, travestie, fraška – to do Ženy v jezeře, dramatu s krimi zápletkou, patří asi jako Martina Šimkovičová na ministerstvo kultury. Tedy na jakékoli ministerstvo. Úřad. Slušnou pracovní pozici.

Marek Gregor: Aktivita Nekrm hydru!, za níž mimo jiné stojí bývalý novinář, průměrný rocker a místopředseda Trikolóry Petr Štěpánek, opět vyzývá občany, aby neplatili televizní a rozhlasové koncesionářské poplatky. A hned se za ním šikuje spřátelená parta. Například náš bývalý kolega Petr Holec se pochlubil: „Tvl já chci po ČT za svou ČT daň jediný, a to je archív. Chci si pustit Francouzskou spojku z archívu, a ten vůbec nefunguje! Konec, jdeme doma k Nekrm hydru! a přeju si už jen konec týhle vládní loupeže za naše prachy.“ Máme se na co těšit.