Na posledním ze šestnácti pražských představení PIC probehla děkovačka ve velkém stylu; tento snímek je ovšem z toho v pořadí druhého

Na posledním ze šestnácti pražských představení PIC probehla děkovačka ve velkém stylu; tento snímek je ovšem z toho v pořadí druhého Zdroj: František Ortmann

Zatímco u představení tchajwanského souboru Eye Catching Circus se diváci příliš nezasmáli, u PIC mělo publikum pusy neustále od ucha k uchu
Letadélko Káně. Pokud ho chytíte, bude na světě všechno v pořádku - ale musíte ho chytit!
Žonglování se nekonalo, úžasná salta a skoky na trampolíně naštěstí ano
O číslo s názvem Muž, který spadl na zem jsme naštěstí zůstali ochuzeni
Akrobatčina kouzla na laně patřila k nejzářivějším momentům představení PIC
16
Fotogalerie

Tak tě PIC! Bruslení u stropu i uvěznění pod trampolínou: další dobrý ročník Letní Letné zakončil PIC

Kateřina Kadlecová

Letní Letná je od včerejška minulostí. Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla letos navštívilo více než 65 000 návštěvníků a čísla se konečně podobají těm předcovidovým. Z přehlídky, která do Prahy vozí zahraniční hvězdy, se zároveň stala instituce podporující českou novocirkusovou tvorbu a produkující nová představení tuzemských umělců.

Loňské slavnostní zahájení sice minulý, jubilejní dvacátý ročník vyneslo až k návštěvnosti 80 000 diváků, ale co se týče samotného programu v průběhu osmnácti dní festivalu, zaznamenali organizátoři větší divácký zájem letos. Doufají, že se lidé vracejí ke kultuře a mají o ni zase naplno zájem. 

Vlastní produkce, vlastní film

Letní Letná už dávno není pouze festivalem, který do Prahy vozí výjimečné zahraniční produkce a osvědčené soubory, ale sama koprodukuje nová představení a podporuje tvorbu českých novocirkusových umělců. Vloni to byl velkolepý projekt Pocta novému cirkusu / Aquanauts, spojení švédského Cirkusu Cirkör, čtyřicítky akrobatů z Čech a Slovenska a dvanácti akvabel, letos šlo o performanci She is not me. Ve venkovním představení v rámci projektu Cirk Together vol 2., které režíroval francouzský Cirque Aïtal, mohlo publikum dvakrát zdarma pod širým nebem vidět osm českých novocirkusových performerek.

Tým Letní Letné stál již dříve za vznikem představení a posléze televizního dokumentu Provazochodkyně nad Prahou, letos pak měl premiéru Cirkus v srdci, dokument z loňského zahájení Pocta novému cirkusu / Aquanauts, který je nyní ke zhlédnutí i na platformě Voyo.

Do centra festivalového dění se letos sjeli umělci z devíti zemí (Francie, Tchaj-wan, Švýcarsko, Německo, Velká Británie, Ukrajina, Litva, Norsko a Chorvatsko) a uskutečnilo se celkem 253 představení, z toho 156 pro děti. Diváci si mohli užít zhruba dvacítku představení, koncertů a akcí pod širým nebem, které byly přístupné zdarma. Už tradičně byl v průběhu festivalu připravený příměstský tábor, a tak více než osmdesát dětí na závěr ukázalo ve vlastním představení nově nabyté novocirkusové dovednosti. 

Tak tě PIC a za rok zas

Příští, 22. ročník Mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná se uskuteční od 13. do 31. srpna 2025 a za tím předchozím se ohlédněme prostřednictvím fotogalerie z představení PIC, díla populárních francouzských akrobatů Cirque Inextremiste a muzikantů ze Surnatural Orchestra. Pražská derniéra po šestnácti představeních se velmi vydařila; právě toto ze všech čtyř představení zahraničních souborů mělo největší potenciál přilákat a pobavit dětského diváka. A nejen proto, že oslepený artista se žebříkem bez opory vyzýval ty nejmladší z publika, aby lezli na žebř, o nic neopřený, vzhůru – a dařilo se!

Součástí devadesátiminutového představení bylo na dva tucty dobrovolníků: zvedali a přenášeli obří trampolínu, zachraňovali zpod ní zavalenou principálku, chytali na dálku do dlaní papírová letadla, objímali se s artisty, které posléze lanem jistili… Ostatně celé představení PIC se hodně týkalo létání a práce se vzduchem; akrobatka na laně vyvolávala závrať, stejně jako členové ansámblu bruslící hlavou dolů nahoře pod stropem. Prohlédněte si snímky z akce, snad z popisků pod fotografiemi získáte představu o skvělém představení hned 34 účinkujících ze země galského kohouta, kde se nový cirkus před půl stoletím narodil.