Kapela Znouzectnost

Kapela Znouzectnost Zdroj: Archív

Hudba, která podepírá památky. Smetana nechápe, nad Vltavou zabouří Znouzectnost

Pavel Dobrovský

K létu v metropoli už tak nějak patří manévry vltavských kapitánů na dohled oken paláců a Hradu, doprovázené tucáním, ducáním a hýkáním zahraničních návštěvníků z palub. Zvykli jsme si. Je to jenom v létě. Občas to ale může být k dobru věci. Třeba 16. září, kdy vypluje loď Natal s benefiční akcí organizace ProPamátky. Krom toho, že výtěžek z lístků půjde na podporu záchrany památek, tak bude loď po okolních šlapadlech, pramičkách a parnících rozdávat ryze českou hudbu skupiny Znouzectnost.

Znouzectnost? To už je vlastně taky památka, koncertuje bezmála 40 let a nedávno vydáním nové desky ohlásila, že autorská studna ještě není úplně vybraná. Kapelu drží v oběhu určitá zabejčenost a se spolky zachraňujícími historické památky paralela, že to nevzdávají. „Kdo nezná svou minulost. Nevyzná se v přítomnosti. Nepochopí budoucnost. Utopí se v bezradnosti,“ zpívá se v jednom z nových songů. Samá voda.

A o tom to vlastně je – držet se nad vodou. Nezisková organizace pořádající benefiční plavbu od roku 2007 propojuje svět vlastníků a správců památek se všemi, kteří se mohou na jejich obnově podílet. Díky soutěži veřejných sbírek na obnovu památek Máme vybráno je podporuje také finančně. Nedávno skončilo hlasování veřejnosti v rámci této soutěže a vítězné sbírky budou oceněny na vyhlášení vítězů 10. září na Ministerstvu kultury. Mezi nejúspěšnější tak organizace rozdělí zhruba 150 tisíc korun. Za dobu trvání tohoto klání již rozdělila více než milion korun. PROPAMÁTKY spolupracují s řadou organizací, spolků i jednotlivců z oboru - například s Národním památkovým ústavem, Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska, městy, kraji atd.

A jak do toho zaplouvá Znouzectnost? Tedy, kromě toho, že veteráni ProPamátky podporují? Tak třeba tím, že historie tvoří nedílnou část kapelního reportoáru, ale také sólového projektu jejich zpěváka Démy. V sérii alb nazvaných prostě Démophobia se věnoval historii svého rodného plzeňského kraje, jeho mýtům, legendám a lidové paměti. „Člověk sám se může kdykoliv vyjadřovat k tomu, co považuje za důležité, a třeba zrovna historii tímto oprašovat a zprostředkovávat ji těm, kteří jsou ochotni naslouchat,“ řekl k tomu v rozhovoru na portále ProPamátky. Což tak nějak mluví za všechno.

Lod Natal s podporovateli památek a kapelou Znouzectnost vypluje 16. září 2024 přesně v 16:00. Naloďování začíná v 15:30.

Benefiční plavba ProPamátky