Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Archív

Never more bristolským Massive Attack, kteří si nechali vymýt mozek propalestinskou propagandou

Redakce Reflexu

Koncert pod širým nebem, pod palestinskou vlajkou a pod tlakem antisemitských agitek: to to ti kluci triphopoví dopracovali... Skvělá muzika Massive Attack kvůli názorům (některých) jejích členů hořkne v uších. Dobře se neposlouchalo ani angažované autorské čtení na festivalu Zarafest. Zato rockeři Mudhoney znějí pořád stejně dobře jako zamlada – a nepotřebují k tomu berličky typu srovnávání s Nirvanou!

Marek Gregor: Jako by legendám trip hopu někdo vymyl mozek. Koncerty Massive Attack byly vždycky silné i díky politickým gestům, ale jejich poslední open air show v rodném Bristolu pod palestinskou vlajkou a otevřené projevy antisemitismu tamtéž jsou už přece jen přes čáru. Alespoň pro mě se Massive Attack definitivně zařadili na seznam „pomatených“ umělců, hned vedle Jaromíra Nohavici a Ro­gera Waterse.

Kateřina Kadlecová: Na letošním, už čtyřiadvacátém ročníku literárního festivalu Zarafest četla jen hrstka autorů. Zato dobrých. Poslední večer ovšem totálně zazdilo „nejteplejší nakladatelství ve střední Evropě“ Adolescent. Ambientní hudba k programu s prvoplánově provokativním názvem Adolescent: Feudalism & Faggotry by jakžtakž ušla, ovšem všechna tři autorská čtení stála za pendrek. Snad jen Marie Feryna/Nedoryová, alias Kino Peklo, dokázala aspoň neiritovat a neunudit publikum k smrti. Bohužel četla jako poslední.

Vojtěch Rynda: Vlastně to chápu. Potřebujete, aby na koncert přišli lidi, tak zatnete zuby a zkusíte trochu laciný trik, který míří hlavně na mládež, protože starší ročníky už za živou muzikou tolik nechodí. „Kapela, která zásadním způsobem ovlivnila Nirvanu a sound devadesátých let. Grungové legendy Mudhoney přijedou na Flédu!“ zní pozvánka, která vyskakuje na sociálních sítích. No, kapel, které zásadním způsobem ovlivnily Nirvanu, je asi šedesát a jsou důležité kvůli úplně jiným kvalitám. Ale jestli tenhle slogan zabere aspoň na jednoho adolescenta, který nosí chemicky předoprané triko Nirvany z korporátního oděvního řetězce, tak účel posvětil prostředky. Váhavé, polemické never more tedy patří jen pozvánce, jinak jde o doporučení! Na Mudhoney na brněnskou Flédu 19. září určitě dorazte, ten zvuk vás skutečně omatlá jako bahno – a zmiňované starší ročníky omladí jako bahno léčivé.