Ilustrační koláž

Ilustrační koláž Zdroj: Reflex.cz

Never more prznění psaného projevu hvězdičkami a dalším „degenderifikováním“

Redakce Reflexu

Hvězdičky jsme v psaném textu používali, když jsme nechtěli napsat sprosté slovo naplno. Teď se hvězdičky používají, aby se někdo nedejbože neurazil v souvislosti s tím, že čeština má rody. Snad druhá varianta do švestek přejde. Dlouhodobějším trendem však bohužel bude točení sra*ek na Netflixu a to, že jde kultura na Slovensku do pr*ele.

Kateřina Kadlecová: Čtu prózu plnou hvězdiček: pro všechny ty „psychology*žky“, „oddaného*ou pozorovatele*ku“ nebo „jakéhokoli*jakoukoli sběrače*ku odpadků“ se do ní vůbec nemůžu začíst. Hvězdičky jsou i v přímých řečech, dost by mě proto zajímalo, jak to nebohý mluvčí vyslovil. Že bych si od genderově zcela jistě korektního, leč nečitelného newspeaku odskočila k poezii? K té nové sbírce věnované „kamarádstvu“? Ach, kéž by se tyhle zhůvěřilosti ukázaly jako slepá cesta!

Jan Škoda: „Ve futuristické společnosti rozdělené mezi Ošklivé a Krásné, kde jsou kosmetické zákroky povinné, je největší rebelií, když budete sami sebou,“ láká pitomoučká anotace na nový původní film Netflixu Oškliví, který by působil směšně i před deseti lety, kdy se na takovéhle naivní dystopie ještě aspoň trochu chodilo. Držte se, jedeme z kopce! Platformy začaly „investovat“ do toho nejlevnějšího možného obsahu, kromě podobných celovečerních bláto­tlaček nám budou cpát i stokrát vyždímané formáty true-crime a reality shows. Skvělé a Netflixem podpořené filmy, jako Roma, Síla psa nebo Manželská historie? Ve futuristické společnosti podle streamovacích služeb je už nehledejte.

Richard Klíčník: Slovenský ministr financí Kamenický si vyprošuje, aby z něj někdo „dělal netvora“, protože prohlásil, že knihy na Slovensku jsou pro bohaté, a tudíž je šoupl pod základní sazbu DPH 23 procent. V pořádku, mám pro něj totiž řadu přiléhavějších označení, z nichž ani jedno tu nelze otisknout. Celé to dokonale zapadá do Ficova scénáře devastace kultury. Kultura podle definice obvykle zušlechťuje a vzdělává obyvatelstvo. Jenže takové obyvatelstvo se pak špatně ovládá. Takže zamávejte Slovensku, zase je od Západu o krok dál.