Iva Bittová

Iva Bittová Zdroj: Archív

Iva Bittová vystoupí s dětským sborem na podporu Salesiánského střediska mládeže v Českých Budějovicích

red

Jedinečné prostředí kostela sv. Vojtěcha v Českých Budějovicích se rozezní tóny houslí a zpěvu alternativní umělkyně Ivy Bittové. Ve středu 16. října od 19:00 se zde uskuteční benefiční koncert, jehož cílem je podpořit Salesiánské středisko mládeže v Českých Budějovicích. Zpěvačka na několika písních spojí síly s dětským sborem.

Iva Bittová je jednou z nejvýraznějších osobností české hudební scény. Její hudba se vyznačuje unikátní kombinací lidových motivů, avantgardních prvků a hluboké emocionální výpovědi. Bittová je známá nejen svým neobyčejným hudebním talentem, ale i svým citlivým přístupem k umění, který oslovuje posluchače po celém světě. Její vystoupení jsou nejen hudebním zážitkem, ale i duchovní zkušeností.

„Věřím, že hudba má moc léčit a spojovat lidi. Tento koncert v Českých Budějovicích je pro mě příležitostí sdílet radost z hudby s dětmi a zároveň podpořit důležitý projekt, který má smysl,“ říká Iva Bittová.

Zpěvačka prošla mnoha hudebními žánry od alternativy přes jazz, rock, klasickou hudbu včetně hostování v opeře. Dodnes se hledá pojmenování jejího hudebního jazyka, který je pro mnohé naprosto originální. Její skladby a kompozice vznikají z podnětu všedního života. „Housle mne provázejí a usměrňují celý můj život, obtížná technická cvičení mi dodávají řád, jistotu, a odhalují mé vnitřní pochybnosti. Jsou zrcadlem mých vnitřních snů a představ, které nesnesou povrchnost. Má komunikace je založena na vibraci a rezonanci zvuku houslí a hlasu,“ říká zpěvačka o své tvorbě.

Základní umělecká škola Vojtěch letos vstoupila do desátého roku své existence. Škola se zaměřuje na všeobecný hudební rozvoj dětí a především na jejich pěvecké vzdělávání. Nebude to ale její první kontakt se světem profesionální hudby, o čemž svědčí také velmi sledovaný kanál školy na sociální síti YouTube. „Možnosti propojit naše děti s hudebním světem Ivy Bittové si velmi vážíme a na společné vystoupení se pochopitelně moc těšíme. Navážeme tak na již tradiční zapojení ZUŠ Vojtěch do benefičních koncertů pro Salesiánské středisko, na kterých už náš dětský sbor doprovázel Hradišťan, Nezmary, Spirituál kvartet, Jana Smigmatora či Pavla Helana,“ říká ředitel Základní umělecké školy Vojtěch Zdenek Zavičák.

Výtěžek koncertu bude věnován na podporu zájmového vzdělávání Salesiánského střediska mládeže v Českých Budějovicích. Středisko plánuje rozšíření horolezecké stěny o sloup a nákup horolezeckého vybavení. Část výtěžku bude použita na obnovu pomůcek v kroužcích, konkrétně na opravu keramické pece a na nákup florbalových dresů, v plánu je také podpora programu doučování.