Co e skrývá za skleněným stropem? Festival ART*VR představuje to nejlepší na poli virtuální reality

Co e skrývá za skleněným stropem? Festival ART*VR představuje to nejlepší na poli virtuální reality Zdroj: DOX

Co e skrývá za skleněným stropem? Festival ART*VR představuje to nejlepší na poli virtuální reality
Co e skrývá za skleněným stropem? Festival ART*VR představuje to nejlepší na poli virtuální reality
Co e skrývá za skleněným stropem? Festival ART*VR představuje to nejlepší na poli virtuální reality
Co e skrývá za skleněným stropem? Festival ART*VR představuje to nejlepší na poli virtuální reality
Co e skrývá za skleněným stropem? Festival ART*VR představuje to nejlepší na poli virtuální reality
11 Fotogalerie

Co se skrývá za skleněným stropem? Festival ART*VR představuje to nejlepší na poli virtuální reality

redakce LaZ

Šest dní, tři desítky zážitků ve virtuální realitě a možnost setkat se s jejími autorkami a autory. To přinese druhý ročník festivalu ART*VR, jehož hlavní část probíhá od 15. do 20. října v Centru současného umění DOX. Letošní téma festivalu, který je největší akcí svého druhu ve střední a východní Evropě, nese název Za skleněný strop a prozkoumá postavení žen ve sféře virtuální reality. Část programu bude i po skončení hlavní části festivalu pokračovat v DOXu až do 17. listopadu. 

Tvůrčí tým pod vedením VR tvůrce Ondřeje Moravce ve spolupráci s pražským Centrem současného umění DOX již podruhé představuje festival ART*VR, který se zaměří na imerzivní tvorbu ve virtuální realitě. 

Divačky a diváci se mohou těšit na tři programové sekce složené z projektů, kterým se dostalo mezinárodního uznání na nejprestižnějších světových festivalech, ale i takových, které budou v DOXu uvedeny ve světové premiéře. Celkem se na festivalu představí 15 projektů v soutěžní sekci a 12 projektů v tematické sekci. Na festival dorazí více než 100 hostek a hostů z celého světa.

„Letos se nám přihlásilo mnoho zajímavých projektů – od těch, které pracují s formátem smíšené reality (v headsetu vidíte své reálné okolí i digitální 3D vrstvy), až po komplexní instalace pro více lidí (např. Jinosvěty). Máme radost, že se nám festival rozrůstá, letos představujeme o třetinu projektů více než loni a necelou polovinu soutěžních projektů uvedeme ve světové, mezinárodní či evropské premiéře – což podtrhuje fakt, že nás tvůrci vnímají jako prestižní festival, kde své projekty premiérovat,“ uvedl Ondřej Moravec, ředitel festivalu ART*VR. 

Součástí festivalu bude také Konference Zip-Scene s více než čtyřiceti hosty z celého světa, která v DOXu proběhne od 17. do 19. října. Tématem letošního ročníku je Odhalení krize příběhů: Může interaktivní vyprávění v digitálních formátech vést ke stavu hlubokého naslouchání?

Mezinárodní soutěž: Platonova jeskyně i disociativní porucha 

Soutěžní přehlídka patnácti nejzásadnějších projektů uplynulého roku uvede díla, která kombinují nejnovější technologie s inspirativním stylem vyprávění. Jak by Platon uvažoval o jeskyni, kdyby měl k dispozici VR headset? Podobnou otázku si položili polští umělci Jowita Guja a Adam Żądło a vytvořili projekt Jeskyně. Ponor do světa, kde se důvěrně známé stává náhle cizím, umožní projekt Turbulence: Jamais Vu. Australský XR umělec Ben Joseph Andrews v křehké osobní eseji na téma disociativní poruchy dává divákům možnost nahlédnout do svého světa, v němž i natáhnutí ruky pro hrnek s kávou může být těžkou výzvou.

Francouzský malíř Marcel Duchamp vytvořil kubisticko-futuristický obraz nahé ženy sestupující ze schodů. Lilian Hess se rozhodla postavě z Duchampova obrazu dát jiný příběh a její Duchampiana se vydává na cestu ke svobodnému a autentickému já. Do hlubin vlastních emocí a tělesných vjemů se vydají účastníci a účastnice projektu Soul Paint od Sarah Ticho a Niki Smit, v němž pomocí 3D kresby prozkoumávají a kreativně vyjadřují svou vnitřní realitu, ať už má jakýkoli tvar, barvu, či puls.

Kam až lidstvo může ve své touze po nepřekonatelnosti zajít? V projektu Limbophobia nás taiwanský XR umělec Wen-Yee Hsieh zavádí do surreálného temného města, ke kterému se blíží neodvratitelná zhouba. Autor přijede na festival do Prahy a projekt představí osobně v mezinárodní premiéře. Stejně tak přijede ve světové premiéře uvést svůj projekt Tajemná zákoutí režisérka a choreografka Rebecca Evans. Extremofilové jsou organismy, které přežijí de facto od radiace nebo pobytu ve vesmíru. Autorka zve diváky a divačky na pouť, ve které mohou proniknout do světa těchto tvorů. Festival nabídne i audiovizuální abstraktní báseň ve virtuální realitě Ito Meikyu, která získala v roce 2024 Velkou cenu poroty na filmovém festivalu v Benátkách.

Tematická sekce Za skleněný strop bude věnovaná VR projektům ženských autorek a jejich příběhům. Projekty ze čtyř kontinentů se budou tematicky věnovat otázkám spojeným s tělesností i genderově podmíněným nerovnostem, kterým ženy čelí, ale i širším celospolečenským otázkám. Tematická sekce bude k vidění až do 10. listopadu. Jedním z projektů, které ART*VR nabídne, bude Babička Lou vyprávějící o seniorce, jejíž život se chýlí ke konci. Aby mohla pokojně zemřít, potřebuje se vyrovnat s bolestnými vzpomínkami. Účastníci mohou léčivou silou dotyku pomoct babičce reflektovat její chyby z minulosti a odpustit si. Autorka Isabelle Andreani dorazí do Prahy a na festivalu projekt osobně uvede.

V projektu Bezútěšné představuje Gina Kim osudy „utěšovatelek amerických vojáků“, které byly do jihokorejského města Kunsan rekrutovány z celé země, aby uspokojily potřeby vojáků z nedaleké základny. Na pozadí sešlého města duchů autorka pomocí útržků konverzací, odrazů postav v zrcadlech, náznaků a stop evokuje bolestivou paměť místa a snaží se, aby zkušenosti žen neupadly v zapomnění. 

Dokumentární projekt Prsní pohoří přibližuje příběhy několika žen a jednoho muže, kteří si prošli rakovinou prsu. Odhaluje jejich prožívání všech fází léčby a pocity, zároveň přináší svědectví o konfrontaci se zdravotnickým systémem. Jedna z autorek, Tara Baoth Mooney, projekt v Praze osobně představí. Z jiného úhlu pohledu na ženskost nahlédne příběh MAYA: Zrod superhrdinky sledující dospívání mladé dívky, které se po nástupu první menstruace obrátí život vzhůru nohama. Interaktivní projekt bourá společenská tabu ohledně menstruace a zkoumá téma probuzení ženské sexuality a nalezení vnitřní síly. 

V rámci speciálního programu festival až do 17. listopadu představí nejrůznější způsoby uměleckého využití média virtuální reality. Nabídne komentované prohlídky VR světů, hudební show ve formátu mixed reality nebo projekt v rozšířené realitě rozplétající téma bezdomovectví. 

Co po sobě lidstvo zanechá, až jednou odejde? Na to se ptá vědeckofantastický příběh Astra, který publikum vezme na průzkum neznámých světů hluboko ve vesmíru. Projekt Elizy McNitt (která usedne i do poroty Mezinárodní soutěže) promění vzducholoď Gulliver ve vesmírnou loď a umožní při hledání podstaty života objevovat nové prvky na fascinujících vzdálených planetách. 

Tematickou instalaci Za skleněný strop vystřídá v DOXu od 11. listopadu nejnovější projekt Ondřeje Moravce, který ve smíšené realitě promění anonymní obývák v útulný domov ukrajinské rodiny. Křehký domov, který letos soutěžil na festivalu v Benátkách, umožní návštěvníkům prozkoumávat byt a seznámit se s jeho nepřítomnými obyvateli prostřednictvím fotografií na zdi, narozeninových přání nebo vrnící kočky. Křehkou esenci domova však naruší zlověstná realita války.