Podzimní jarmark v Hořovicích.

Podzimní jarmark v Hořovicích. Zdroj: Shutterstock

Hořovický zámek.
Pohled na Hořovický zámek.
Cibulový jarmark.
4 Fotogalerie

Tip na výlet: do Hořovic na zámek i na Cibulový jarmark

Veronika Kratochvílová

Český spisovatel Jan Neruda nazval Hořovice českým Betlémem. Město rozeseté na svazích brdských lesů bývalo kdysi krajem železáren, hamrů, a zejména chudých cvočkářů, kteří ho inspirovali k napsání fejetonu Výlet do kraje bídy. Dnešní podoba města má k bídě daleko. Reprezentuje jej totiž Nový zámek i vyhlášená porodnice. Během následujícího podzimního víkendu navíc Hořovice ožijí akcí, která je promění v jedno velké pulzující tržiště s nezaměnitelnou atmosférou.

Pokud jste ještě nenavštívili zámek Hořovice, je ideální čas to napravit. Vsupte Sluneční branou do pompézního světa sochaře Matyáše Bernarda Brauna a nechte se unášet atmosférou anglického parku. I když jsou ve městě zámky dva, Starý, který má středověké kořeny a sloužil především jako pevnost, je dnes sídlem několika firem a jeho atmosféru si můžete leda představovat.

Hořovický zámek.Hořovický zámek.|Shutterstock

Zato uvnitř Nového zámku můžete obdivovat historické interiéry, cenné sbírky nábytku i porcelánu anebo unikátní sbírku hraček šlechtických dětí. Za hřích rozhodně stojí i místní kavárna. Zdejší dorty a limonády vám prohlídku zámku citelně prodlouží a možná i lehce prodraží.

Rozhodně nahlédněte i do bohatě zdobené kaple Nejsvětější Trojice, která sloužila k soukromým obřadům majitelů zámku. Dnes je místem, kde se čas od času konají svatební obřady a jiné slavnostní události.

Do brd a na trh

Ať se do Hořovic vydáte rovnou, nebo sem zabloudíte během některého z výletů okolní krajinou, rozhodně nebudete litovat. Ideální příležitostí k návštěvě může být třeba právě Cibulový jarmark, který se tu koná už první víkend v říjnu.

Cibulový jarmark.Cibulový jarmark.|Shutterstock

Nenechte se zmást názvem, protože cibule není jedinou komoditou, kterou si na trhu budete moci pořídit. Více než pět set stánků nabídne téměř všechno, co ke správnému jarmarku patří. Těšit se můžete na hudební program, výstavy ovoce, léčivek nebo citrusů, ukázku řemesel i ochutnávky burčáku.