Na vlny v Nazaré se sjíždějí lidé z celého světa.

Na vlny v Nazaré se sjíždějí lidé z celého světa. Zdroj: Shutterstock

Obří vlny tu lámou rekordy.
Nazaré je místo, které stojí za návštěvu.
Maják v Nazaré.
4 Fotogalerie

Fascinující Nazaré: Mekka surfařů, rybářů i „čumilů“

Veronika Kratochvílová

Možná už jste o něm slyšeli. O malém rybářském městě při západním pobřeží Atlantiku, kde se každý rok sjíždějí vlny jako mrakodrapy. Necelé dvě hodiny od Lisabonu totiž můžete zažít adrenalin, o kterém se vám nesnilo. Přitom se můžete jen dívat na moře.

Na pláž Praia do Norte se sjíždějí ti nejodvážnější surfaři z celého světa, aby předvedli své umění na vlnách, se kterými není radno soupeřit. Zvlášť v zimních měsících tu vodní kolos dosahuje opravdu impozantních výšek. A lámou se tu nejen vlny, ale i rekordy. V roce 2020 tu německý surfař Sebastian Steudtner zdolal vlnu o výšce 26,21 metru. A to už je nějaký sjezd.

Obří vlny tu lámou rekordy.Obří vlny tu lámou rekordy.|Shutterstock

Z podmořských hlubin

Vlny, na které se sem jezdí dívat lidé z celého světa, vznikají díky rozlehlému podmořskému kaňonu. Má rozlohu zhruba 230 kilometrů a propadá se do hloubky pěti kilometrů. Končí právě pod útesem u Praia do Norte, a proto s sebou bere masu vody, která budí respekt i z bezpečné vzdálenosti. Ty největší vlny můžete v Nazaré zažít od listopadu do února.

Nazaré je místo, které stojí za návštěvu.Nazaré je místo, které stojí za návštěvu.|Shutterstock

Pohoda mimo sezonu

Když si sem uděláte výlet mimo hlavní sezonu, můžete si užít autentické městečko, kde se tradice potkává s nadšením sportovců. Rybáři, kteří se vracejí z lovu, tu dávají prostor surfařům. Místní rybářské ženy jsou proslulé tím, že nosí typické sedmivrstvé sukně. Tento kus oblečení se do místní tradice dostal z čistě praktických důvodů. Sukně měly ženy ochránit před chladnými větry Atlantiku, když čekaly na své muže, až se vrátí z rybolovu.

Maják v Nazaré.Maják v Nazaré.|Shutterstock

Výhledy a legendy

Do horní části města, která se rozkládá na vysokém mysu nad pláží, můžete vyjet lanovkou. Je odsud nejen krásný výhled na město, ale taky na západy slunce, které jsou v Nazaré opravdu nezapomenutelné. Nezapomenutelné jsou i legendy, které se k tomuto portugalskému místu vážou. Podle jedné z nich tu v roce 1182 Panna Maria zachránila šlechtice Dom Fua Roupinha, který se vydal na lov jelena poblíž útesu. Jelen ho málem zavedl k jeho okraji, ale zázračný zásah Panny Marie pádu zabránil.