Sylt je známý svými rozlehlými plážemi, které se táhnou podél západního pobřeží ostrova.

Sylt je známý svými rozlehlými plážemi, které se táhnou podél západního pobřeží ostrova. Zdroj: Shutterstock

Duny a vřesoviště tvoří malebný kontrast k bílému písku a divokému moři.
Symbolem ostrova jsou plážové domky zvané „Strandkorb“.
V severní části ostrova najdete ikonický maják List, který nabízí úchvatný výhled na Severní moře a okolní duny.
Sylt je půvabný v každé roční době.
5 Fotogalerie

Kouzelný ostrov Sylt: Německo na konci světa

Veronika Kratochvílová

Nejsevernější ostrov Německa najdete nedaleko dánských hranic, v Severním Frísku. Tento jedinečný kus země vás překvapí fascinující kombinací přírody, kulturního dědictví i okázalého luxusu. Vážné ohrožení klimatickými změnami z něj ale zároveň dělá místo, které je křehké a zranitelné.

Pokud v životě potřebujete rozlet i romantiku, nejspíš vás krajina rozlehlých pastvin, bělostných pláží a domů s doškovými střechami uchvátí. Zavřete oči a nechte se unášet fikčním světem Thomase Manna nebo filmových hvězd. Místo, které si oblíbili přední politici i celebrity, patří k symbolům německé smetánky.

Duny a vřesoviště tvoří malebný kontrast k bílému písku a divokému moři.Duny a vřesoviště tvoří malebný kontrast k bílému písku a divokému moři.|Shutterstock

Chatrná architektura

Přísně udržované historické domy patří k nejdražším nemovitostem v zemi. Ačkoliv vypadají velmi staře a docela chatrně, pravdou je, že v létě poskytují vytoužený chládek a v zimě udržují stabilní teplotu. V kombinaci s léčivým mořským vzduchem nepřekvapuje, že si je jejich majitelé hýčkají a předávají z generace na generaci. Modro-bílý dům, kterému se přezdívá Friesenhaus, je ikonou, kterou musí mít na fotce každý návštěvník. Jedním z nejhezčích měst na ostrově je Keitum.

Windsurfingový ráj

Ostrov obklopený divokým Severním mořem je skvělé místo pro windsurfing v Evropě. Díky rozlehlým plážím, silnému větru a ideálním vlnovým podmínkám se stal mekkou vodních sportů. Mezi nejlepší lokality pro surfování patří pláž Westerland, která je centrem sportovních aktivit na Syltu a dějištěm prestižních windsurfingových soutěží, včetně každoročního Windsurf World Cup Sylt, což je největší událost tohoto druhu na světě.

V severní části ostrova najdete ikonický maják List, který nabízí úchvatný výhled na Severní moře a okolní duny.V severní části ostrova najdete ikonický maják List, který nabízí úchvatný výhled na Severní moře a okolní duny.|Shutterstock

Na ostrov vlakem

Unikátem ostrova je jeho spojení s pevninou pomocí uměle vybudované hráze Hindenburgdamm z roku 1927, po které jezdí vlak. To dodává tomuto místu nádech zapomenuté končiny odříznuté od zbytku světa. Zahraniční turisté mohou využít letecké spojení z Hamburku a dalších měst.

Koše na lidi

Symbolem Syltu jsou jednak tuleni, za kterými vyjíždějí turisté na lodní výlety, jednak plážové domky zvané Strandkorb. Minidomečky, nebo spíš koše potažené látkou, chrání proti větru a písku. Na ostrově se tyto koše dokonce vyrábějí a turisté si je odsud odvážejí jako suvenýry.

Symbolem ostrova jsou plážové domky zvané „Strandkorb“.Symbolem ostrova jsou plážové domky zvané „Strandkorb“.|Shutterstock

Pozorovat tu západ slunce, popíjet víno a ochutnávat mořské speciality patří k nejkrásnějším zážitkům, které si na tomhle německém konci světa můžete dopřát.