Video placeholder

Soltész: Slovensko je zhroucený stát. Radši se nechá znásilnit a řekne, že to byla láska

Martin Bartkovský
Oliver Adámek

Igor Matovič rozšlapal demokratické instituce a Robert Fico se teď brodí jejich troskami. Tak vidí situaci ve slovenské politice novinář a spisovatel Arpád Soltész. Slovensko vnímá jako selhaný stát, proto se z něj odstěhoval do Česka. Tamní politiku probral v podcastu Padni komu padni s Oliverem Adámkem a Martinem Bartkovským.

Jako naději pro Slovensko nevidí Soltész ani dnešní parlamentní opozici. Část stran v ní dle něj reprezentuje totéž, co Fico. Největší opoziční strana Progresivní Slovensko se pak moc soustředí na velká města a nemá šanci uspět na venkově.

Změnu v chování Roberta Fica připisuje tomu, že dříve se snažil zavděčit voličům a proto byl například více proevropský. Kdežto teď už říká, co si skutečně myslí. V mnoha ohledech dle Soltésze postupuje podobně jako Viktor Orbán – například v tom, že už stihl ovládnout veřejnoprávní televizi. K tomu však přispěla i předchozí vláda a konkrétně Richard Sulík, který zrušil prosadil zrušení koncesionářských poplatků.

V čem ještě jsou podobnosti mezi Slovenskem a Maďarskem? A může podle Soltésze nastat slovenský scénář i v české politice v případě výhry Andreje Babiše ve volbách? To se dozvíte v rozhovoru v úvodu článku.