Video placeholder

Zničí umělá inteligence hudbu? Umělci si chrání hlasy, v Tennessee začal platit „Elvisův zákon”

Taky ujíždíte na Youtube na AI verzích vašich oblíbených popových songů? Lidé v Tennessee si asi budou muset najít jinou formu relaxu. Tento americký stát jako první v USA zavedl legislativu chránící hlasy skladatelů, interpretů a celebrit před zneužitím umělé inteligence a před tvorbou deepfakes. Zákon s výmluvnou zkratkou ELVIS začal platit 1. června.

Je to Rihanna, Beyoncé nebo třeba poslední diss song Kendricka Lamara na Drakea, ale zní to jako motown, tedy popem šmrncnuté R&B z 60. a 70. let minulého století. Co je to? Na Youtube najdete desítky podobných předělávek a jejich autorem není britský producent a hudebník Mark Ronson, jehož debut Version v roce 2007, udělal například z Toxic od Britney Spears hip hop. Je jím umělá inteligence. O tom, proč nás tato AI tvorba tolik baví, mluví Šimon Holý ve třetí epizodě podcastu Poprask.

Jenže lidé v hudební branži se před podobným “učením” AI chtějí bránit a nepřejí si, aby se jejich díla k „tréninku“ umělé inteligence bez svolení využívala. Jako první zareagovalo Tennessee, domovský stát Elvise Presleyho. Hlavní město Nashville je také Mekka country hudby. Guvernér Bill Lee podepsal zákon, jehož zkratka ELVIS v překladu znamená “Zajištění podobnosti hlasu a obrazu”, letos 21. března a po jeho boku stálo hned několik country hvězd. Na přípravě legislativy rozšiřující ochranu duševního vlastnictví i na hlas, se podílela například Národní akademie hudebního umění, která uděluje ceny GRAMMY nebo americké Sdružení filmových a televizních herců (SAG-AFRA).

Na začátku dubna zase přes 250 lidi v hudební branži podepsalo otevřený dopis neziskové organizace Artists Rights Alliance (ARA), kde upozorňují technologické platformy pracující s AI, aby zvážili “katastrofický” dopad, který může umělá inteligence mít na zpěváky, skladatelky, nebo textaře. Podle časopisu Rolling Stone se do hledáčku kritiků dostaly například aplikace Splice nebo Soundful, které dokáží vygenerovat novou hudbu podle původní skladby doslova stisknutím tlačítka. Dopis podepsala Norah Jones, Aerosmith, Katy Perry i R.E.M. Tak si ten poslech Rihanny v motownu buď rychle užijte nebo dobře rozmyslete.

Video placeholder
Poprask 3: Jak se připravit na náhrobní portrét aneb Čím nás navždy ovlivnila Eva Salvatore Burešová? • Reflex.cz