Video placeholder

Co otřáslo Českem: Tragická smrt zpěvačky Victorie Velvet rukou manžela. V Česku takto loni zemřelo 21 žen

Hana Trojánková Biriczová , Šimon Holý

Čtyřicetiletá zpěvačka Victorie, vlastním jménem Věra Blythe, byla 11. června nalezena zavražděná ve své turecké vile. Mrtvý na místě byl i její manžel, podnikatel David Thomas Blythe, který ženu prý po hádce zastřelil. Více zjistíte v nové epizodě podcastu Poprask.

O tom, co se dělo v ankarské vile zpěvačky Victorie Velvet a jejího manžela tragický červnový čtvrtek, se nyní spekuluje v mnoha zemích. Turecká média nejprve přišla s verzí, že ženu s českým původem, která se s rodiči přestěhovala do Česka z Kapského města v roce 1998, zastřelil třiapadesátiletý manžel, který poté namířil zbraň proti sobě. Důvodem údajně měly být textové zprávy. Britský bulvární deník Sun minulý týden napsal, že jejich obsah je neznámý.

Šílenému neštěstí údajně přihlížely jejich tři děti a jedno z nich dokonce zavolalo policii. Následovaly teorie o třetí osobě jako viníkovi. Deník Expres v pondělí přišel s variantou, že Blythe svou manželku zastřelil omylem. David Thomas Blythe byl vlivný skotský podnikatel v ropném průmyslu. S manželkou se vzali v roce 2014 v Praze, partneři byli údajně od roku 2006. Poslední potomek se jim narodil v roce 2020.

Mimochodem právě Turecko odstoupilo z Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí proti ženám a domácího násilí, známé jako Istanbulská úmluva v roce 2021. Původně ji ratifikovalo jako první v roce 2014. „Jen za loňský rok bylo podle platformy „Zastavíme vraždy žen“ zavražděno muži 315 žen a dalších 248 jich zemřelo za podezřelých okolností,“ napsala v lednu o situaci v Turecku, které má 85 milionů obyvatel, Tereza Engelová pro server HlídacíPes.org.

Česko Istanbulskou úmluvu ani po mnoha pokusech stále neratifikovalo. Naposledy ji letos v lednu zamítl Senát. Podle neziskové organizace ROSA pro ženy zemřelo rukou manžela nebo partnera 21 žen. I tak může skončit domácí násilí. Pusťte si novou epizodu popkulturního podcastu Poprask.