Video placeholder

Bartkovský a Patočková: Olympijskou kolekci uvidí miliardy lidí. Na hejty od laiků nemá smysl reagovat

Martin Bartkovský a Jana Patočková jsou výrazné osobnosti na sociální síti X, ale málokdo by z jejich názorů a tweetů tipoval, že by se mohli „potkat“. Opravdu se to ale stalo před rokem na Mezinárodním festivalu Karlovy Vary, když se spolu vydali k Hadímu pramenu a zamilovali se. Proč se jim líbí kolekce Jana Černého pro český olympijský tým a jak se vypořádávají s kritikou na internetu, uslyšíte v nové epizodě podcastu Poprask.

Jana Patočková je módní redaktorka časopisu Vogue s titulem z teorie módy, kterou vystudovala v Římě. Martin Bartkovský je šéfredaktor Reflexu a online svět je jeho doména. Oba spolu letos kromě ročního výročí vlastního vztahu zažili v Karlových Varech něco, co hnulo internetem po celém Česku. Jak se jim líbila olympijská kolekce Jana Černého, kterou na filmovém festivalu představil spolu s Českým olympijským týmem a firmou Lasvit?

„Mně se líbí. Vznikly dvě kolekce, jedna je pro ty, kdo nesnáší to, co Jan Černý vytvořil, klasická Alpine softshellová rozjuchaná věc a druhá kolekce – župany Jana Černého – pro lidi, kteří zase nenávidí softshell. Takže všichni mohou být spokojení, to se ještě nikdy v historii nestalo,“ říká Martin Bartkovský o kontroverzní oficiální olympijské kolekci, ve které budou čeští sportovci a sportovkyně nastupovat.

„Honza Černý s těmi motivy Rorschachových testů pracuje roky, na té kolekci je vidět hlavně on, jeho rukopis a to je správně. Dlouho se tím odkazuje na grafika Vladimíra Boudníka, který se narodil v roce 1924. Takže se jim to podařilo hezky napojit na Letní olympijské hry v Paříži, kde Honza také pracoval a byl na stáži,“ říká Jana Patočková. Mimochodem o Vladimíru Boudníkovi napsal Bohumil Hrabal slavnou knihu Něžní barbaři.

Oba se také zastali županů. „Župany jsou super, nevím, co mají lidi proti županům. Na druhou stranu je to vtipné srovnání, protože z japonského nylonu župan nikdo šít nebude. Ten má být měkký a extra savý, nylon je spíš prodyšný, je to hodně lehká a sportovní látka,“ vysvětluje Jana.

Jak se Jana s Martinem vypořádávají s negativními komentáři na sociálních sítích, řeší je spolu „doma“ a co by poradili návrháři Janu Černému, který to za olympijskou kolekci na X i jinde „schytal“? Pusťte si nový díl speciálního Poprasku přímo z filmového festivalu v Karlových Varech.