Video placeholder

Jan Cina: Chystám film, kde umělecky ztvárním i ženu. S Ondřejem Brzobohatým bych chtěl mít show

Šestatřicetiletý Jan Cina se připravuje na svůj další celovečerní film v komedii z české vesnice Chica Checa, který se začíná točit v srpnu. Hraje v něm muže, který se živí jako drag queen, tedy umělecky ztvárňuje ženu. Sám již takto několikrát vystoupil a baví ho to. „Ondřeji Brzobohatému jsem nabídl, abychom si udělali takové číslo po kulturácích,“ řekl v popkulturním podcastu Poprask.

Film, ve kterém bude Jan Cina hrát syna Pavly Tomicové, připravuje s moderátorem podcastu a režisérem Šimonem Holým. A Honza se v něm objeví jako drag queen představující Helenu Vondráčkovou. „Pro film připravujeme dvě čísla s Helenou, kdy jedno by neměl být přehnaný drag, ale opravdu byste měli uvěřit, že před vámi stojí Helena Vondráčková ve svých 77 letech. Tak snad se nám to podaří udělat tak, aby to nebyla karikatura, ale pocta.“

V rozhovoru padne i otázka na rok starý „skandál“ hudebníka Ondřeje Brzobohatého, který má své drag queen alterego Tiffany Rich Bitch. Přijde Janovi, že se česká společnost v pochopení někam posunula? „Jako první jsem Ondřejovi napsal, že bychom spolu měli někde vystoupit, že by se mi to moc líbilo. Ona hraje na klavír a já něco zpívám a objíždíme kulturáky. Doufám, že to vyjde,“ říká Jan Cina s úsměvem.  „Začalo se o tom mluvit nešťastným způsobem, ale líbilo se mi, jak se k tomu postavila jeho současná žena. A on sám to nijak neskrývá,“ dodává

Helena a Vašek byli mými idoly

Vedle příprav na novou roli hraje Jan Cina hned v několika ikonických popkulturních divadelních představeních jako Malý princ, Mauglí nebo Šíleně smutná princezna. Jeho nejoblíbenější pohádka z 60. let ho propojila s jeho idoly, Václavem Neckářem i Helenou Vondráčkovou. S oběma už měl tu čest si zazpívat jejich legendární filmový duet Znám jednu starou zahradu.

„S Helenou jsem ji zpíval v brněnském Bobby centru na koncertě k jejím narozeninám a povedlo se mi to i s panem Neckářem, kdy on zpíval svůj part a já tu Helenu,“ vzpomíná Jan. „Mě to setkání s ním vždycky hrozně dojme, protože on má oči jako moje babička. Žila v Blatné, kde se natáčela Šíleně smutná princezna, a tak když se potkávám s panem Neckářem, tak je to jako bych se potkal s tou babičkou. Úplně neskutečné a nepřenositelné,“ dodává. Celý rozhovor s Janem Cinou si poslechněte v podcastu Poprask.