Video placeholder

Filip Titlbach: Aleš Zbořil „zbořil“ Letní filmovou školu v Uherském Hradišti, kazil to svými „ebenismy“

Hana Trojánková Biriczová , Šimon Holý

Na letní filmové škole v Uherském Hradišti se konal živý AZ kvíz a vystoupení legendárního moderátora Aleše Zbořila viděl také novinář Filip Titlbach. ‚Mileniálové a lidé generace Z nadšeně tančili u znělky, chtěli se toho aktivně účastnit. Ale on si neodpustí „ebenismy“, takové oslintané poznámky,“ říká Filip. Proč mladým lidem narážky kazí zábavu, uslyšíte v podcastu Poprask.

Filip Titlbach navštívil Letní filmovou školu v Uherském Hradišti poprvé. „Konal se tam i živý AZ kvíz, kde lidi mohli přijít ke stolečku a soutěžit jako v běžném AZ kvízu. Přišel Aleš Zbořil a to jsem si říkal, takovou podporu, to hučení po celém Uherském Hradišti. Aleš Zbořil prostě zbořil toto město,“ popisuje Filip atmosféru v plném stanu České televize, na které populární televizní soutěž běží od roku 1997 a šestapadesátiletý Aleš Zbořil ji moderuje.

„Je Aleš Zbořil brat?“ ptá se následně Filip a naráží na letní trend „spratků“, kteří si dělají, co chtějí, a lidé je milují. Výraz je odvozen od názvu alba americké zpěvačky Charli XCX. „Sledoval jsem to a byl jsem z něj úplně unešený, teď jela ta znělka a mileniálové a generace Z do ní nadšeně tancovali. Všichni toho chtěli hrozně být aktivní součástí. Tohle udělá Charli XCX a tohle udělá Aleš Zbořil. Ale on si neodpustil takový „ebenismus“, řekněme, a říkal věci, které si mohl odpustit. Byly to takové lehce oslintané poznámky a já jsem si říkal, proč to dělá? Má takovou auru. Lidé byli opravdu šťastní a pak přišel ten vtip a lidé udělali jako proč?“ dodává jedenatřicetiletý Filip Titlbach, který moderuje zpravodajský podcast Studio N.

A nejsme nakonec všichni stejně přecitlivělí, ptala se Hana Trojánková Biriczová a odkazovala na pobouřené hlasy lidí, kterým se nelíbily sexuální podtexty některých vystoupení na olympijském ceremoniálu. „Možná ano, ale jedna věc je aktivně ve své hlavě vytvářet humor, který dostává konkrétní lidi do určitých situací, a druhá věc je kultura a kulturní odkazy, které nám mají ukázat svobodou a volnost,“ kontruje Filip. Pusťte si celou epizodu podcastu Poprask.

Video placeholder
Poprask: Filip Titlbach • Reflex.cz