Video placeholder

Filip Titlbach: Kamala Harrisová šanci má, na kampaň získala oproti Joe Bidenovi neuvěřitelné peníze

Hana Trojánková Biriczová , Šimon Holý

Viceprezidentka Spojených států Kamala Harrisová má po odstoupení Joea Bidena z prezidentské kandidatury šanci stát se první americkou prezidentkou. Podle novináře Filipa Titlbacha může porazit Donalda Trumpa díky štědrým donorům a také generaci Z, která jí na TikToku a dalších sociálních sítích dělá zdarma reklamu. Je Kamala Harrisová problematická? Pusťte si nový díl podcastu Poprask.

„Pokud sledujete, co se teď děje na TikToku, tak víte, že devětapadesátiletá Kamala Harrisová už nepotřebuje žádný PR tým,“ říká Filip Titlbach. „S odstoupením Joea Bidena vydělala neuvěřitelné peníze od sponzorů. To, co se strhlo, spojení brat, zelená barva, coconut tree, Kamala Harrisová, a to, co vzniklo, znamená, že její PR tým je generace Z. A těch není málo,“ podotýká jedenatřicetiletý Titlbach, který moderuje zpravodajský podcast Studio N.

Zároveň upozorňuje na to, kolik peněz Harrisové přibylo od donorů poté, co odstoupil z kandidatury Demokratické strany současný prezident Joe Biden, kterému je jedenaosmdesát. „Ti, kdo mu nechtěli poslat peníze, je teď poslali Kamale Harrisové,“ říká. Proč je Harrisová takové „americké Národní divadlo“? Zjistíte v další epizodě podcastu Poprask.

Debata se točila také okolo toho, zda jsou Spojené státy připraveny na někoho, jako je Kamala Harrisová, tedy ženu tmavší pleti s jasným názorem. „Bylo by to prolomení skleněného stropu par excellence, pokud by se stala prezidentkou žena a ještě jiné barvy pleti,“ dodává a  vzpomíná na 38. prezidenta Spojených států Gerarda Forda, který si v roce 1989 před skupinou dětí tipl, za jakých okolností se do Bílého domu dostane první žena. Měl pravdu? A je Kamala Harrisová jako politička problematická? Proč bychom ji měli vnímat v kontextu toho, že bude o Bílý dům bojovat s Donaldem Trumpem? Pusťte si novou epizodu podcastu Poprask s Šimonem Holým a Hanou Trojánkovou Biriczovou.

Video placeholder
Poprask 12: Filip Titlbach • Reflex.cz