Video placeholder

Boj o moc po česku. Rodinná pouta byla první česká soap opera, inspiroval ji i Shakespeare

Hana Trojánková Biriczová , Šimon Holý

Před dvaceti lety televize Prima uvedla první českou soap operu Rodinná pouta. Hlavní roli patriarchy široké rodiny Rubešových a šéfa firmy Bohemia Glass si zahrál Jan Kačer. Tento casting v roce 2004 poprvé otevřel debatu o tom, zda by se herci měli „zaprodávat“ televizi. Scenáristky Jitka a Kateřina Bártů zároveň ze Spojených států přivezly seriálové know-how a vymyslely příběh, který vedle biblických odkazů jako by vypadl z pera Williama Shakespeara. Poslechněte si vše o seriálu v nové epizodě podcastu Poprask.

Kulisový seriál, který se vysílal do roku 2006, začíná netypicky v exteriérech, kde se nám představí hlavní postavy Adam a Eva, kteří se do sebe zamilují, a také rozdílné socioekonomické podmínky, ze kterých pochází. Na Adama (Tomáš Krejčíř) čekají u auta na letišti jeho matka, paní Rubešová (Lenka Termerová) s nejstarší dcerou Andreou (Dana Morávková). Matka Rubešová je v krátké scéně vykreslená jako starostlivá, milující a hodná. Andrea zase jako žena činu, která svého mladšího sourozence nenechá ani řídit. „Ne, ne, ne, tady řídí Andrea,“ dozvídáme se, když se jako jediný muž v jejich skupině pokouší sednout za volant.

Střihem se dostaneme na nádraží, kde matka Evy, paní Pokorná, čeká na nástupišti na vlak z Prahy. Podle konverzace, kterou vede se známým („Proutek se musí ohýbat, dokud je mladej.“ „To za nás nebylo.“ „Doma bude, učit se musí.“) si o matce Králové děláme jasný obrázek – zlá sekernice.

U Rubešů se potom v obrovském domě se schodištěm potkáváme se zbytkem klanu, zejména s otcem Rubešem, který je hlavou rodiny i rodinné firmy Bohemia Glass. Vykresluje se nám pomalu obrázek rodiny plné „silnějších“ a „slabších“ kusů připomínající Shakespearova krále Leara nebo populární seriál HBO Boj o moc. U Pokorných místo živých debat poslouchají ženy rozhlasové zprávy o Al-Káidě, které nám divákům o dvacet let později připomínají, že se nacházíme v neklidné době krátce po útoku na newyorská „dvojčata“.

Obstála by Rodinná pouta i v roce 2024? Jakým způsobem seriál ukazoval podnikatele, nižší ekonomickou třídu, firemní kulturu velkých společností nebo třeba feminismus? Proč si postavy povídají o hrncích Zepter? Pusťte si nový díl podcastu Poprask.