Video placeholder

Hrůzný pokoj 6343 ve skvělé sérii. Kauza Kramný se vrací do Egypta i mezi blízké obětí a vraha

Hana Trojánková Biriczová , Šimon Holý

Pětidílná dokumentární série Kauza Kramný, kterou o prázdninách uvedla streamovací služba Voyo, je vnímavým a ambiciózním dílem, které klade správné otázky, a nevadí, že nenachází jasné odpovědi. Kauzu Kramný režiséra Petra Hátleho rozebírá Hana Trojánková Biriczová a Šimon Holý v podcastu Poprask.

Šestatřicetiletá Monika Kramná a její osmiletá dcera Klára zemřely předposlední červencový den roku 2013 v pokoji číslo 6343 egyptského hotelu Titanic Palace. Z jejich vraždy byl v únoru následujícího roku obviněn Petr Kramný, manžel Moniky a otec Kláry. Dnes šestačtyřicetiletý automechanik byl v roce 2016 odsouzen na dvacet osm let odnětí svobody. Trest vykonává ve věznici se zvýšenou ostrahou Mírov.

Jedenačtyřicetiletý režisér Petr Hátle točil sérii skoro dva roky. Ze sto hodin záběrů musel nakonec vybrat pouze pět. V dokumentu vystupuje i samotný Petr Kramný, se kterým Hátle natáčel právě ve věznici. „Natáčení bylo intenzivní, už jen cesta tím středověkým hradem je silná,“ popisuje Hátle v rozhovoru pro DVTV. S Kramným se podle svých slov sešel několikrát sám a potom s ním dva dny točil se štábem.

S nápadem udělat true crime dokumentární sérii oslovila Hátleho, který loni představil svůj celovečerní film Manželé Stodolovi a stojí také za úspěšným podcastem Pohřešovaná, producentka Voyo Erika Hníková. „Je to první dokumentární true crime netflixovského typu,“ říká Hníková pro TN.cz. Režisér, producentka, ale i scenáristka Kristina Májová zdůrazňují, že série není portrétem Petra Kramného, ale pečlivě skládanou mozaikou událostí, vzpomínek, názorů i faktů, která nemá hlavní postavu. „V příběhu vystupuje dvacet postav,“ zdůrazňuje Hátle v jednom interview. Těmi jsou například rodiče Petra Kramného, přátelé Moniky Kramné, právní zástupkyně obou stran případu, soudní znalci, novináři, kriminalisté, kamarád Kramného z vězení, který o něm i zarapuje, nebo zaměstnanci hotelu Titanic Palace.

Přístavní město Hurghada na pobřeží Rudého moře se stalo také jedním z aktérů dokumentu. „Velmi cením, že Voyo do toho tentokrát narozdíl od dokumentární série o Ivetě Bartošové dalo finance. Podíváme se na místo činu, s lidmi z Kramného okolí hovoříme v jejich vlastních prostředích, a ne v ateliéru. Takhle se to má dělat, nese to mnoho dalších informací kromě toho, co je vyřčeno nahlas,“ říká Hana Trojánková Biriczová v podcastu Poprask. Jaký vztah má Petr Hátle k severní Africe? Kdo na sérii dále spolupracoval? Pusťte si novou epizodu v úvodu článku.