Video placeholder

Hobby horsing je ženský sport, který „udělaly“ sociální sítě. Jezdkyně si přejí závodit na olympiádě

Hana Trojánková Biriczová , Šimon Holý

„Přestaňte se smát zábavným sportům,“ říká Hana Trojánková Biriczová v nové epizodě podcastu Poprask. Hovoří o hobby horsingu, disciplíně, která za poslední dekádu vyrostla s nejmladšími uživatelkami sociálních sítí na sport aspirující na olympijské hry. Přijde vám jízda na tyči s koňskou hlavou k smíchu? Tak pozor, podceňujete zálibu, která je na rozdíl od nákladného jezdectví levná a pro mnoho mladých lidí obdobně terapeutická. A také houževnaté Finky, díky kterým se běhu s dřevěným koníkem vůbec bavíme.

Finsko letos během letních olympijských her nevyhrálo ani jednu medaili, ale dařilo se na nich zejména ženám. Teprve třináctiletá skateboardistka Heili Sirviö získala páté místo, stejně jako boxerka Pihla Kaivo-oja nebo kladivářka Silja Kosonen. Šestou olympijskou příčku zase obsadila oštěpařka Wilma Murto. Finsko si ale mohlo i tak gratulovat. Den před závěrečným olympijským ceremoniálem v Paříži se v malinkém městě Almont severoamerického státu Michigan konalo první mistrovství Spojených států v hobby horsingu.

Mladý sport vznikl nedávno právě ve Finsku díky skupině nadšenkyň a dnes se o něm baví celý svět. „Pro hobby horsing je to ohromná věc,“ řekla na soutěži v Almontu osmnáctiletá finská šampionka Rosie Mulari americkému prestižnímu deníku Washington Post. „Nyní nás nic nezastaví. Jak sport roste, přibližujeme se olympijské úrovni.“ V Michiganu v něm soutěžilo více než sto dívek a žen. A jeden jediný muž, který prohrál sázku ve své fotbalové fantasy lize.

Finky v lese na dřevěných koních

Hobby horsing je zatím opravdu zejména ženský sport, který vymyslely Finky před čtyřiadvaceti lety. „Skupina holek si vyjela na svých dřevěných koních do lesa,“ popsala Washington Postu poněkud lakonicky začátky sportu předsedkyně finské hobbyhorsingové asociace Julia Mikonnen. V roce 2012 se konalo první finské mistrovství a zbytek je perfektně zdokumentovaná historie na sociálních sítích. Právě Instagram a TikTok jsou totiž hlavní líhně nových talentů a fanouškovské základny této zvláštní disciplíny.

Hobby horsing není jedinou netradiční soutěží, kterou Finové vymysleli. V Oulu, největším městě na severu země, se koná mistrovství světa ve hře na neviditelnou kytaru, v Savolinně pořádají mistrovství světa v házení mobilním telefonem a malé městečko Sonkajärvi s necelými čtyřmi tisíci obyvatel, tedy srovnatelné s michiganským Almontem, na sebe upozornilo mistrovstvím světa v nošení manželek.

Houževnatost a schopnost vystačit si s málem

„Podle mě je to kombinace národní hrdosti a schopnosti realizovat se i ve skromných podmínkách. Finsko bývalo chudá, rurální země a Finové uměli vyjít s málem. To je pro všechny ty sporty typické, využívají pomůcky, které má doma každý nebo se dají celkem snadno vyrobit, a přírodní podmínky, v nichž žijí, například bažiny, dřevo nebo sníh,“ říká lektorka finštiny Ema Cíbik Stašová. Upozorňuje také na národní povahový rys, který si obyvatelstvo Finska hýčká, a to je „sisu“, v překladu houževnatost. „Díky ní se ctí zvládli drsné války se Sovětským svazem, ekonomické krize, všechny krušné zimy – nebo tak si to aspoň interpretují,“ vysvětluje Cíbik Stašová.

Houževnatost v propagaci „podivínského“ sportu, kterému se mnoho lidí vysmívá, ale mnoha mladým lidem velmi pomáhá, Finky rozhodně prokázaly. Letos v červnu se do Finska na mezinárodní turnaj sjelo už přes dva tisíce soutěžících z jedenadvaceti zemí. Nenadálý zájem o tuto disciplínu reflektovala v roce 2017 dnes osmačtyřicetiletá oceňovaná finská režisérka Selma Vilhunen. V dokumentu Revoluční koníček ukazuje, jak mladé dívky často z problémových rodin překonávají pomocí jízdy na dřevěném koníkovi různé psychické problémy a nelehké životní situace.

Odhaduje se, že parkur, běh nebo drezuru na dřevěné tyči s plyšovou koňskou hlavou po celém světě praktikuje přes deset tisíc jezdkyň a občasných jezdců. Vlastní soutěž ostatně vedle Polska pořádá i Česká republika. Právě teď probíhají kvalifikační závody na Czech Hobby Horsing Tour 2025, kam se můžete přihlásit. Pusťte si nový díl podcastu o popkultuře Poprask.

Video placeholder
POPRASK 15: Petr Kramný • Reflex.cz