Video placeholder

Hospoda jako čeští Přátelé. Proč mladší generace seriály nechápou?

Hana Trojánková Biriczová , Šimon Holý

Málokterý seriál zasáhl českého diváka tak jako Hospoda. Režíroval jej v letech 1996 a 1997 legendární Jaroslav Dudek, který stál za Nemocnicí na kraji města. Hospoda a Přátelé, kteří vznikli v letech 1994 až 1997 mají kromě pohostinského zařízení, kterého jsou štamgasty parta kamarádů, společné i to, že jim už příliš nerozumí mladší generace. Hana Trojánková Biriczová a Šimon Holý zavzpomínali na Hospodu v rámci letošního třicátého výročí TV Nova.

Stejně jako v americkém sitcomu Přátelé lze těžko říct, kdo je hlavní postava. „Nejvíc jsem vždycky měla ráda Tomáše Babulu, kterého hrál pan Bronislav Poloczek. Vrcholného tragéda a největšího alkoholika z nich hrál naprosto skvěle,“ říká Hanka. „O postavě Zuzany Bydžovské by měl být podle mě spin-off,“ kontruje Šimon.

Zároveň se zamýšlí, jestli není Hospoda něco jako aktuálně velmi populární americký seriál HBO Medvěd, který se odehrává v chicagské restauraci toužící po michelinské hvězdě. Poslechněte si, co si o tom myslí Hanka v nové epizodě podcastu Poprask.

Z výrazných „nováckých“ seriálů vypíchli například On je žena s Ivanou Chýlkovou v hlavní roli Zory nebo Zorana. „Nedalo se na to sice koukat, ale nápadem to byl v podstatě RuPaul’s Drag Race pro boomery. Lidi jsou dnes pohoršení z nebinárních Sam Smith, ale On je žena tu v roce 2005 mělo milionovou sledovanost,“ podotýká Šimon. Seriál, který má na ČSFD pouhých 14 procent přitom natočil jeden z nejslavnějších televizních režisérů Václav Vorlíček stojící za Arabelou, Létajícím Čestmírem nebo filmy Kdo chce zabít Jessie, Tři oříšky pro Popelku nebo Což takhle dát si špenát.

První díl seriálu On je žena sledovalo tři a půl milionů diváků, poslední díl potom necelých jeden a půl milionu. Pusťte si celý díl podcastu Poprask a připomeňte si to nejlepší nebo nejhorší z dílny televize Nova.