Video placeholder

Tiktokový trend „tradičních manželek“ štve starší ženy. Zkusily jsme to, nedělejte to, radí

Hana Trojánková Biriczová , Šimon Holý

Na sociální síti TikTok získal už letos na jaře pozornost hashtag #tradwife neboli „tradiční manželka“. „Jsou to ženy, kterým je okolo třiceti, prostě věková skupina, která uzavírá sňatky a promuje tradiční způsob života, kdy mají ženy a muži specifické role a žena je muži podřízena,“ vysvětluje Hana Trojánková Biriczová v podcastu Poprask. Proč se starší ženy proti tomuto trendu bouří? Pusťte si novou epizodu.

„Moje vysvětlení je, že se o mladších generacích mluví jako o těch, které chtějí méně pracovat v práci, která jim nedává smysl, a tohle je odpověď některých žen,“ říká Hanka. Každopádně účtů a mladších žen, které glorifikují velmi přísné rozdělení společenských rolí včetně podřízenosti žen mužům, si všimly starší ženy, které opravdu tradiční životní styl samy zažily. A nedoporučují ho. Jednou z nich je čtyřiačtyřicetiletá Jennie Gage, která se vdávala ve dvaceti a je matkou pěti dětí. „Mít muže není žádný plán. Tvoje finanční stabilita a finanční stabilita tvých dětí a jejich budoucnost by neměla stát na tom, že tě manžel miluje,“ vzkazuje mladým dívkám v úterním rozhovoru pro časopis People.

Další, kdo trend komentoval, je americký časopis Time, který už v dubnu přinesl článek historičky Jacquelline Beatty o tom, co přesně tento koncept pro ženy v dějinách znamenal.

Beatty v textu cituje z historických časopisů pro ženy, které dávají svým čtenářkám návody, jak být tou nejlepší manželkou a potažmo i ženou. Jejich základem je podřízenost muži. Upozorňuje na to, že tyto „rady“ jsou posléze kodifikovány v zákoně a ženy přišly oficiálně například o možnost shromažďovat vlastní majetek skrze práci. Všechno, co vydělaly, totiž podle zákona patřilo manželům. Tuto historickou skutečnost, o které se příliš nemluví, dobře zpracoval film Maria Montessori. Poslechnout si o něm můžete v předchozím dílu podcastu Poprask. Beatty také upozorňuje na to, že až v 70. letech minulého století mohly americké ženy legálně získat vlastní kreditní kartu, ke které není potřeba souhlas manžela.

Do tohoto kontextu zasazuje Jacquelline Beatty oblíbené tradwife tiktokové účty jako Ballerina Farm, který ukazuje život mormonské manželky v Utahu, nebo účet pětadvacetileté Estee Williams (), která mladým dívkám radí, jak komunikovat s muži, jak si najít tradiční vztah nebo jak si obléknout kalhoty a „neztratit ženskost“ (vezmete si na sebe hezké náušnice!). Oba mají mnoho milionů sledujících. Ta zásadní otázka je, zda tyto ženy odevzdávají všechny výdělky ze sociálních sítí svým manželům, nebo si je nechávají pro sebe (a svoje děti).

Co na tento „trend“ říkáte vy? Pusťte si celou epizodu podcastu Poprask.