Video placeholder

Dana Morávková: Maminka Simony Lewandovské v Dobré ráno, Brno byla takovás prominutím blbka a to mě bavilo

Hana Trojánková Biriczová , Šimon Holý

Dana Morávková je pro mnoho lidí navždy Dorka z pohádky Z pekla štěstí, pro další podnikatelka Andrea Rubešová ze seriálu Velmi křehké vztahy nebo doktorka Zdena Suchá z Ordinace v růžové zahradě. „Všechny tyto postavy miluju a vážím si jich. Přála bych si zahrát i jiné role, dramatičtější,“ říká herečka a vzpomíná na seriál Dobré ráno, Brno, kam ji obsadil režisér Jan Prušinovský. „Šla jsem na konkurz jako vždycky,“ říká v podcastu Poprask. Co si Dana Morávková myslí o seriálech Narcos nebo Metoda Markovič: Hojer? Poslechněte si nový Poprask.

„Maminka Simony Lewandovské v Dobré ráno, Brno byla taková s prominutím blbka, to mě bavilo,“ vzpomíná na natáčení druhé série satirického seriálu České televize, který byl nominován na Českého lva za nejlepší seriál. Zároveň ale nezanevřela ani na postavu pracovité, asertivní a vždy skvěle upravené Andrey Rubešové z Rodinných pout a Velmi křehkých vztahů. Ostatně se scénáristkami obou pořadů Jitkou a Kateřinou Bártů je stále v kontaktu. „Myslím, že by se Andrea měla vrátit na obrazovky a tentokrát jako hlavní postava, protože tou ona je.“ Poslechněte si v rozhovoru, jak o své ikonické roli přemýšlela a jak ji dotvořila.

Třiapadesátiletá Dana Morávková je známou postavou českého showbyznysu, ale sleduje i ten zahraniční. S manželem hudebníkem Petrem Maláskem navštěvují rádi divadla v zahraničí, například newyorskou Broadway. „Už po několikáté jsme viděli muzikál The Book of Mormon, který mám ze všech nejradši. Velmi mě překvapilo, z čeho všeho si Američané dokážou dělat legraci. To by u nás asi neprošlo,“ říká. „V Česku máme spíš takové „písničkály“.“

The Book of Mormon je satirický muzikál o mormonství autorů Treye Parkera, Matta Lopeze a Roberta Stonea. Trojice také stojí za slavným animovaným seriálem Městečko South Park. Muzikál o mormonských misionářích v Ugandě, kterým se příliš nedaří obracet místní na víru, se hraje od roku 2011 a získal mnoho ocenění včetně Grammy. Proč se u nás netočí nebo nehraje více odvážných věcí? Pusťte si nový Poprask s Šimonem Holým a Hanou Trojánkovou Biriczovou.

Video placeholder
Poprask 22: Dana Morávková • Reflex.cz