Video placeholde

Maláčová: Lakovali jsme situaci na růžovo, možná bude třeba zpřísnit. Z Česka může být brzy rozvojová země

Nejdřív se musíme všichni semknout a chovat se zodpovědně, izolovat se, pak můžeme mluvit o tom, jak řešit následky pandemie, míní ministryně práce a sociálních věcí Jana Máláčová /ČSSD/. Přiznává chyby vlády, současná opatření v průmyslu a „izolačka“ podle ní přichází pozdě a možná nebudou stačit. Varuje přitom před lakováním situace na růžovo. Říká, že je potřeba otevřeně mluvit o spravedlnosti, o zvyšování daní a zaměřit se na budoucnost, aby se z Česka nestala brzy rozvojová země. Následky pandemie jsou teď rozdělené nespravedlivě.

Kapitáni průmyslu si myslí, že jsou nedotknutelní, říká Maláčová. Do rozhodování vlády podle ní zasahuje řada tlaků a zájmů, které mimo jiné vedly k tomu, že se zatím průmyslu dotkla opatření jen částečně. Ministryně popisuje, že když povinné testování ve firmách na poslední tripartitě navrhovala, byla odmítnuta. O pár dní později bylo přitom odsouhlaseno.

Situaci nemáme pod kontrolou, možná bude třeba ještě opatření zpřísnit, míní Maláčová. Rozhodovat by se o tom mohlo v příštím týdnu. Ve hře by přitom zřejmě bylo právě zavírání průmyslu. Mluvit o rozvolňování po 21.  březnu podle Maláčové není na místě, tím nepřímo kritizovala dřívější slova vicepremiéra Havlíčka. Ministryně říká, že vláda udělala řadu chyb a že si to většina ministrů uvědomuje. Zdůrazňuje přitom, že klíčová je teď zodpovědnost všech lidí.

V získávání zpět důvěry chce jít Maláčová krok po kroku. Teď zmiňuje izolačku, která podle ní je zásadní krok směrem k zvládnutí epidemie. Pak bude třeba mluvit o tom, jak se vyrovnat s následky. Maláčová říká, že cesta je zvyšování daní, a to zejména teď majetkových a ze zisku. Je tu podle ní něco jako autocenzura, která vede k tomu, že se o spravedlnosti ve společnosti a roli daní nemluví.

Připouští premiér chyby a svou zodpovědnost za průběh epidemie? Jak budou vypadat další týdny? Jak by se měla vláda postavit k firmám? Proč je potřeba zvyšovat daně? A jak by lidem pomohlo zkrácení pracovního týdne? Dozvíte se v rozhovoru.

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>