Video placeholder

Novák: Tygrů je v soukromých chovech víc než v zoo. Nelegální přírodniny má doma mnoho lidí, ani o tom neví

Martin Bryś

V České republice žije v soukromých chovech více velkých kočkovitých šelem než v zoologických zahradách. Dle řady dat jsme chovatelská velmoc a to v kontextu nelegálního obchodu s ohroženými druhy zvířat není zrovna lichotivý údaj. Jak vypadá černý trh s chráněnými druhy? Jaké kuriózní záchyty se podaří české inspekci životního prostředí? A jaké ilegální přírodniny můžete mít doma, aniž byste o tom měli tušení? I na tyto otázky odpovídá vedoucí oddělení mezinárodní ochrany biodiverzity a CITES Jindřich Novák.

Zápasníku Karlu Vémolovi zabavila česká inspekce životního prostředí mládě bílého tygra. Neměl k němu potřebné dokumenty. Tento případ není zdaleka ojedinělý. Inspekce eviduje řadu případů, kdy v České republice dochází k nelegálnímu chovu chráněných zvířat. Ne vždy se jedná o úmyslné kriminální jednání. Často se stává, že si lidé přivážejí ze zahraničních cest ilegální přírodniny, u kterých vůbec netuší, že podléhají restrikci.

Podobně je tomu u artefaktů ze slonoviny i jiných produktů vyráběných z exotických zvířat, které byly v minulosti hojně rozšířené, nicméně dnes je jejich držení bez povolení, popřípadě obchod s nimi, zakázané. To se může týkat řady lidí, kteří ani netuší, co mají doma. Jaký postih v takovém případě hrozí? Jaká tuzemská zvířata jsou na černém trhu nejvíce oblíbená? A co musím splnit, když chci doma chovat lva? Dozvíte se ve videu.