Video placeholder

Topolánek: Jádro je nutné, plynová krize nás nepoučila. Na jednání s Putinem mi volal Bush, to bylo silné

Martin Bryś

Tématem poslední doby a nejspíš i budoucích dekád je dostavba jaderných bloků v elektrárně Dukovany. Podle bývalého premiéra Mirka Topolánka je jádro jedna z mála cest, které nám mohou pomoci k energetické stabilitě. Evropská unie se nepoučila z minulých krizí, a kromě energetiky se dělí i v řadě dalších otázek. Co z toho vyplývá pro Českou republiku?

Jako jeden z mála českých politiků měl Mirek Topolánek tu možnost osobně jednat s Vladimirem Putinem. Bylo to v době českého předsednictví Radě Evropské unie v roce 2009, kdy napětí mezi Ruskem a Ukrajinou vyvrcholilo tím, když Rusové zastavili dodávky zemního plynu do Evropy. „Mluvíte s člověkem, který o vás ví úplně všechno, vy o něm nic. Tak to je první věc. Za druhé, to, že my jsme jako Evropská unie přijeli za ním vyjednávat o dodávkách plynu, bylo jeho velké vítězství, které pak zhodnotil třeba dostavbou toho Nord Streamu jedna,“ vzpomíná na jednání s Putinem Mirek Topolánek.

Jak se chová Vladimir Putin v osobním kontaktu? Proč se z plynové krize Evropská unie nepoučila a dál na plyn sází jako na strategickou surovinu? Jakým směrem jde Evropská unie a jak se na jejím směřování má podílet Česká republika? Dozvíte se ve videu.