Video placeholder

Topolánek: Orbán jede totální populismus. Rozpad EU už začal, světlo na konci tunelu nevidím

Martin Bryś

Mirek Topolánek v pozici předsedy Rady Evropské unie v roce 2009 vyjednával s Vladimirem Putinem o dodávkách plynu, Viktor Orbán se dnes pokouší s Putinem vyjednat mír na Ukrajině. Proč to ve skutečnosti dělá? A jak to ovlivňuje vztahy v Evropské unii?

Viktor Orbán se coby premiér předsedající země EU vydal do Kyjeva a do Moskvy, aby vyjednal posun v mírových jednáních ve válce na Ukrajině. Žádný pozitivní výsledek se ale zatím nedostavil. „Dělá to všechno pro domácí publikum, dělá to všechno pro další vítězství ve volbách, dělá to proto, aby byl nějakým způsobem nepostižitelný v Maďarsku a prodloužil si tu svoji politickou životnost. A myslím si, že v Evropě půjde vždycky na úplnou hranu, pak trošičku jakoby uhne, ale drží si pozornost a fakticky je na cestě z Evropské unie, což nemůžeme chtít,“ říká Mirek Topolánek.

Podle Mirka Topolánka je Evropská unie na cestě k dvourychlostnímu uspořádání. Česká republika podle něj hraje jako obvykle v tomto procesu druhé housle. „Pro nás rozpad Evropské unie není dobrá zpráva, byť se nám Evropská unie nemusí líbit. I když je to fakt na sílu a se skřípěním zubů, tak pro nás to není dobrá zpráva. My jsme v té blbé části regionu, o který mocnosti vždycky trochu soupeřily jako o nějaké předpolí. Jsme ve sféře zájmu Ruské federace a v tomto smyslu si to prostě nemůžeme přát přes všechno, co nás to stojí, a přes všechno, co nás na EU štve, takže my si její rozpad přát nemůžeme,“ uzavírá Mirek Topolánek.

Jak má Česká republika fungovat v Evropské unii? Dokážeme si dobrou budoucnost vysedět, nebo musíme zabojovat? Dozvíte se ve videu.