Video placeholder

Joch: Bidenův skutečný stav tajili. Média selhala, straní demokratům. Trumpovi pomohly soudní procesy

Martin Bryś

Americká politika zažívá nebývale divoké období. Uprostřed napjaté předvolební kampaně došlo k pokusu o atentát na Donalda Trumpa. Nedlouho poté z voleb odstoupil dosavadní prezident Joe Biden a nahradila ho Kamala Harris. Co je na pozadí těchto událostí? Jaké je dění uvnitř americké politiky? A co nakonec volby rozhodne? I na tyto otázky odpovídá publicista Roman Joch.

Poslední týdny přinesly dvě velká překvapení. Podle některých komentátorů Joe Bidena zradila vlastní strana, když ho její vlivní členové začali zrazovat od kandidatury. Přitom to vypadalo, že podpora demokratů je to poslední, co by Bidenovi chybělo.

U republikánů došlo k přesně opačné situaci. Donalda Trumpa dlouho odmítaly některé proudy ve straně podpořit, nakonec byl ale jeho závěr primárek triumfální. „Po volbách 2020, které prohrál, a neuznal výsledek, jsem si myslel, že je to politicky mrtvý muž, který už nikdy nezíská republikánskou nominaci. To, co změnilo tuto trajektorii, byl ten fakt, že na Trumpa byly podány čtyři žaloby a 91 obvinění, v jednom případě už první soudní instance proběhla. Trump byl odsouzen a to semklo republikány kolem něj. Začali ho vnímat jako mučedníka, republikánská členská základna asi řekla, oni ho chtějí zničit, oni se ho bojí,“ říká Roman Joch

Jaké jsou skutečné názory Kamaly Harris? Kdo je lepší pro Evropu, Donald Trump, nebo Kamala Harris? A jaká budou nejdůležitější témata voleb? Dozvíte se ve videu.