Video placeholder

Bez peněz je chlap jako bez koulí, ale gambler to musí vydržet. Sázením nemá člověk vydělávat, říká Trantina

Oliver Adámek

Prošel si závislostí na herních automatech, nyní jako adiktolog pomáhá lidem s podobnými problémy. František Trantina zná život se závislostí z obou stran. Jako důležitou součást léčby zmiňuje, že gambler nesmí mít k dispozici peníze. Jeho příjmy tak za něj spravuje partner či příbuzný. „Zvyknout si na to je obrovsky těžké,“ říká Trantina v pořadu Prostor X.

Potíž pro gamblery je dle Trantiny i v tom, že dostupnost peněz i sázení je dnes vyšší než kdykoli předtím. Půjčit si i založit účet u sázkové kanceláře jde pohodlně online. Gambler tak už ani nemusí chodit do herny jako dříve.

Trantina v rámci své praxe vede i terapeutické skupiny, kde se setkávají abstinující gambleři s těmi, kdo teprve přestávají hrát. „Ti, kdo jsou na tom špatně, vidí, že se z toho dá dostat. A ti úspěšní, co abstinují dlouho, zase vidí, jak se do toho dá spadnout zpátky,“ dodává Trantina.

Jak může okolí člověka poznat gamblerství? A co bylo pro Františka Trantinu nejdůležitější v jeho cestě pryč od závislosti? Celý rozhovor si můžete poslechnout zde:

Video placeholder
Prostor X: Rozhovor s Františkem Trantinou • Videohub