Video placeholder

Vosy jsou užitečné a letos jich je málo. Choval jsem je i v paneláku. Píchnutí není škodlivé, říká Luděk Šulda

Martin Bryś

Luděk Šulda je odborník na společenský hmyz a říká, že vosy jsou pro člověka užitečné. Jejich přemnožení je podle něj pouze iluze, dřív jich bylo víc. Z jeho vlastní zkušenosti je dostat žihadlo od vosy skoro umění. Čím jsou vosy pro člověka užitečné? Jak se k nim správně chovat a co udělat pro to, aby se vám uhnízdily na zahradě?

V posledních letech se hodně mluví o tom, že dochází k vymírání včel. Podle Luďka Šuldy se ale nejedná o problém v případě včely medonosné, té je v přírodě víc než dost. Namále mají jiné druhy společenského hmyzu, které sice nejsou tak masivně hospodářsky využívané jako medonosné včely, přesto jsou pro přírodu a biodiverzitu nepostradatelné. Mezi ně patří i vosy. Vadí jim především neustálé sekání luk a zahrad nebo také druhové monokultury. Jak by vypadal svět bez vos a jaké rostliny by nám chyběly?

Dalším tématem, které se často skloňuje, jsou invazivní druhy, zejména sršní. V posledních letech vzbudil pozornost nález sršně asijské na českém území. Luděk Šulda se tímto druhem sršně nechal schválně píchnout, aby zjistil, jaké to je. Podle svých slov má sice na žihadla již vybudovanou imunitu, ale i tak to prý nebylo nic hrozného. Zdravému člověku podle Šuldy žihadlo nijak zvlášť neublíží.

Jak předejít žihadlu od sršně nebo od vosy? Co udělat, když už vás píchne? Jaké druhy vos jsou na člověku nejvíce závislé a jak si je ochočit? Dozvíte se ve videu.