Video placeholder

Švihlíková: Firmy tu prodávají šunty a my si to necháváme líbit. Z Česka odtéká 300 miliard ročně

Oliver Adámek

V Česku se prodávají potraviny v mnohdy horší kvalitě za vyšší cenu než v okolních zemích. Dle ekonomky Ilony Švihlíkové je tak nastavený český ekonomický model. „Tady si to dovolí, protože vědí, že si to necháme líbit. Nefungují tady základní parametry hospodářské soutěže,“ říká Švihlíková v pořadu Prostor X.

Problémem české ekonomiky je dle Švihlíkové i odliv zisků do mateřských firem v zahraničí. Takto podle ní ročně z Česka odteče kolem 300 miliard korun. „Odborně se tomu říká závislá ekonomika. A když máte závislou ekonomiku, vytváří to i závislou politiku. Tahle vláda je toho exemplárním příkladem,“ dodává ekonomka.

Vysoký počet exekucí v Česku dle ní způsobuje fakt, že Česko nemá dostatečně regulovanou lichvu. Deformovaný je i trh práce, kde se běžně nedodržuje pracovní zákoník. "Máme řadu právních předpisů, které se nevymáhají buď vůbec, anebo selektivně. Těch deformací na těch trzích je strašně moc," myslí si Švihlíková.

Jak se Česko stalo závislou ekonomikou a jak se to může změnit? A proč nakupujeme v českých obchodech horší potraviny a máme předražené služby mobilních operátorů? Nejen to se dozvíte v úryvku z rozhovoru v úvodu článku.

Celý rozhovor s Ilonou Švihlíkovou v Prostoru X si můžete poslechnout zde:

Video placeholder
Prostor X: Rozhovor s Ilonou Švihlíkovou • Reflex.cz