Video placeholder

Franz: Lidé zoufale hledají ideály, ztratili jsme víru. Svět se prohýbá pod hromadou odpadků

Martin Bryś

Vladimír Franz maluje obrazy, skládá hudbu a učí na vysoké škole. V minulosti kandidoval na prezidenta a po volbách se podle svých slov jakoby vynořil ze septiku. A možná i proto ho politika dnes už příliš nezajímá. Co jeho tvorba říká o současném světě? Co Vladimíru Franzovi dalo dospívání za normalizace? A kam se nám podle něj poděly ideály?

Aktuálně Vladimír Franz vystavuje v Českém Krumlově svou sérii velkoformátových krajinek s názvem Píseň o zemi. Ke společnosti se pak vyjadřuje jeho nedávná skladba Rex Tremendae Majestatis  s podtitulem Zpráva o stavu světa. Byť oba tituly znějí jako jasný vzkaz, že se Vladimír Franz chystá říct něco důležitého o naší společnosti, jako prvoplánové symboly je nevnímá. Malbou se snaží vyjádřit vztah ke krajině a zemi, hudba mu naopak spíš sedí k člověku. Jeho tvorba pak má poselství, které se obrací k víře a transcendentální podstatě člověka. Ta se prý v dnešní době vytrácí a lidem podle Vladimíra Franze zoufale chybí ideály.

Co nám dá víra na rozdíl od materialismu a svobody neukotvených hodnot? Co se Vladimír Franz snaží předat svým studentům? A jak podle něj vypadá současné umění? Dozvíte se ve videu.