Video placeholder

Postavit přehradu u nás je skoro nemožné. Změna klimatu vede k suchu i povodním, říká Langhammer

Oliver Adámek

To nejhorší má Česko v povodních již za sebou. Dle profesora hydrologie Jakuba Langhammera budou však takové extrémy v počasí i kvůli změně klimatu čím dál častější. "Extremitu můžeme očekávat jako průvodní jev změny klimatu i v následujícím období," říká Langhammer v rozhovoru v Prostoru X.

Připravenost na povodně dle Langhammera sehrála výraznou roli v tom, že záplavy měly menší následky než například v roce 1997. Velký význam má i to, jak moc se posunula schopnost předpovídat počasí. Stejně tak by však pomohla kýžená přehrada v Nových Heřminovech, o které se v posledních dnech mluví v souvislosti s Opavou a Krnovem. "To je něco, co by v danou situaci pomohlo, pochopitelně přehrada není všelék," vysvětluje.

Pozastavuje se také nad chováním lidí, kteří buď odmítali evakuaci a další pomoc, případně v době povodní šli do řeky například surfovat: "To bych skoro ani nehodnotil, protože to mi přijde jako do nebe volající bezohlednost," říká Langhammer.

Jak přesně se na extrémech v počasí projevují změny klimatu? Šlo v přípravě na povodně udělat něco lépe? A jak se z nich může Česko poučit? Nejen na tyto otázky odpovídá Jakub Langhammer v Prostoru X.