Video placeholder

Veverová: Alzheimera umíme zjistit dřív, než dokážeme pomoct. Pacientů přibývá a lék je zatím v nedohlednu

Martin Bryś

Pacientů s Alzheimerovou chorobou každý rok celosvětově přibývá. Podle statistik by se tato nemoc mohla týkat každého třetího člověka. Jaké faktory ovlivňují vznik tohoto onemocnění? Co můžeme dělat, abychom mu předešli? A kdy je dobré zajít k lékaři? I na tyto otázky odpovídá neurovědkyně Kateřina Veverová.

Riziko výskytu Alzheimerovy nemoci zvyšuje mnoho faktorů. Kromě genetické predispozice je to i životní styl. Lidé, kteří mají tuto nemoc v rodině, by se měli v adekvátním věku podrobit preventivnímu vyšetření. Ale ani včasná diagnóza není všespásná. „V současné době totiž je ta diagnostika někdy až mílové kroky napřed než léčba. My dokážeme už změřit první patologické změny v mozku pomocí různých vyšetření a můžeme říct: „Ano, máte patologii, která svědčí pro Alzheimerovu nemoc, a velmi pravděpodobně v budoucnu budete mít klinické obtíže, ale nedokážeme vám teď pomoct,“ říká Kateřina Veverová.

Léčba Alzheimerovy nemoci je totiž zatím pouze symptomatická. Konkrétní příčiny vzniku nemoci zatím vyřešit neumíme. Pokud má někdo tyto genetické predispozice, neznamená to, že by se ho Alzheimer v budoucnu nevyhnutelně týkal. „Vy to svým životním stylem můžete změnit, možná v genech máte někde napsáno, že tu nemoc mít budete, ale vy si ji dokážete oddálit natolik, že se jí nedožijete,“ doplňuje Kateřina Veverová.

S jakou stigmatizací se potýkají pacienti s demencí? Jaké příznaky na sobě sledovat, pokud máte podezření na neurodegenerativní onemocnění? A jak daleko jsme od léku na Alzheimerovu nemoc? Dozvíte se ve videu.