Video placeholde

Charanzová: S Babišem jsem v úzkém kontaktu, obdivuju jeho pracovitost. Ve střetu zájmů prostě není

Dita Charanzová chce v Evropském parlamentu pomáhat Čechům a českým firmám. Její práci ale trochu zastiňují kauzy Andreje Babiše, na které se jí novináři stále ptají, a to jí vadí. A zapadají tak i premiérovi úspěchy. Podle Charanzové je Babiš dobrý premiér s velkými plány, na kterého nakonec budeme vzpomínat podle toho, co všechno pro Česko udělal. A prý prostě není ve střetu zájmů. Charanzová tvrdí, že by se EU měla vrátit zpátky k začátkům integrace. Ohrožuje ji terorismus a hlavní problém je migrace.

Podle Charanzové nestojí kauza střetu zájmů na racionálních argumentech. Premiér jedná a je v kontaktu s Evropskou komisí. Opozice prý ale nikdy nebude mít dost. Argumenty, které tvrzení o střetu zájmů Babiše podporují, europoslankyně odmítá. Premiér prý dodržuje české zákony a dělá vstřícné kroky. 

Dita Charanzová tvrdí, že Babiš je dobrý premiér a má výsledky. Obdivuje jeho pracovní nasazení. Vadí jí přitom, že novináři stále řeší jeho kauzy. Nejsme prý schopní se posunout a bavit se o důležitějších věcech. S premiérem je sice v úzkém kontaktu, dění kolem něj ale údajně sleduje hlavně z médií. Ohledně jeho trestního stíhání pak ctí presumpci neviny. 

Charanzová by mohla vést kandidátku hnutí ANO do Evropského parlamentu, Babiš ji otevřeně podpořil. Tvrdí, že má ale vlastní názory, o kterých premiér ví. Červenou linií je třeba možná spolupráce s SPD, která by mohla znamenat její odchod z hnutí ANO. Naopak hlasování s KSČM, třeba o sociálních tématech, jí nevadí. 

V EP chce europoslankyně hájit české zájmy. Mluví o bezpečnosti, kde vnímá hlavně hrozbu terorismu. Vůči Číně bychom se podle ní měli mít na pozoru a postupovat koordinovaně s dalšími státy. Největší problém ale prý je migrace. Evropa totiž udělala chyby, rozhádala se a teď za to platí daň. Charanzová zdůrazňuje, že teď je důležité nastavit ochranu hranic a připravit na možnou další migrační vlnu.

Co Ditu Charanzovou děsí na brexitu? Jaká je teď její komunikace s premiérem? Co jí vadí na kauze jeho údajného střetu zájmů? A co říká na slova prezidenta na adresu BIS, NÚKIB a Číny?