Zdroj: Adobe Stock

Jízda v autě během horkých dnů může být peklem. Jak správně používat klimatizaci?

Horké dny v autě dokáže zpříjemnit klimatizace. Ta se v létě stává nezbytným pomocníkem, ale využití najde po celý rok. Proto je důležité vědět, jak ji správně používat, abyste dosáhli maximálního komfortu.

Vyvětrejte před cestou

Jakmile sednete do auta, otevřete dveře nebo okýnka, abyste vyvětrali horký vzduch z interiéru. I když je venku teplo, nahromaděný vzduch v autě je většinou ještě teplejší. Aspoň na půl minuty proto intenzivně vyvětrejte. Poté se můžete rovnou vydat na cestu. Nemá smysl sedět v nastartovaném autě a čekat, až se ochladí. Jakmile se rozjedete, klimatizace začne fungovat efektivněji – příjemnější teploty tak dosáhnete rychleji.

Navíc je vhodné začít zlehka, nepouštějte chlazení hned na plný výkon. Postupně pak můžete výkon zvyšovat. Nebo využijte automatický režim – i ten začíná pomalu a poté nastaví optimální teplotu.

Vnitřní cirkulace

Kromě ovládání klimatizace nezapomeňte ani na tlačítko zapínající vnitřní cirkulaci. Díky tomu autem proudí pouze vzduch z interiéru – nenasává se tak teplý vzduch z venku, který by bylo nutné opět výrazně ochlazovat. Zachováte tak příjemné klima. Správné používání navíc představuje i způsob, jak snížit spotřebu paliva.

Vypněte chlazení před cílem

Vychlazený interiér auta je sice příjemný, ale přechod do tepla po vystoupení může být poněkud nepříjemný. Proto je vhodné zhruba deset minut před cílem klimatizaci vypnout. Nejenže tak omezíte teplotní šok, ale také zachováte funkčnost zařízení. Nechte zapnutý ventilátor – vysuší se tak vlhkost z klimatizačního systému, což je důležitou prevencí rozvoje plísní a bakterií.

Pravidelný servis

Pro správnou funkčnost je klíčové dbát na pravidelnou údržbu. Jednou z důležitých věcí je výměna filtrů – ta je snadná a zvládnete ji klidně i sami. Zajistíte tak optimální proudění vzduchu. Kromě toho je ale třeba zajistit i čištění celého systému. I to můžete zvládnout sami, ale jednodušší řešení je spolehnout se na servis. Díky tomu se nemusíte obávat plísní, nepříjemného vzduchu a rosení oken.

Problémy s klimatizací

Může se stát, že si všimnete, že chlazení už není tak efektivní jako dřív. Na vině může být nějaká porucha. Častým problémem jsou netěsnosti v systému, kdy uniká chladící médium. Případně za nefunkčností může stát rozbitý kompresor klimatizace. Projevy jsou mnohdy nenápadné – chlazení není tak efektivní, případně se mohou objevit zvláštní zvuky.

Odhalit poruchu mnohdy není snadné. Proto je vhodné nechat klimatizaci pravidelně kontrolovat, ideálně před letní sezonou, kdy dostává nejvíce zabrat. Díky tomu předejdete závažnějším problémům. V kombinaci se správným používáním zajistíte dlouhou životnost a spolehlivé fungování.