Zdroj: Adobe Stock

Praktické rady pro bezpečnou práci v náročných podmínkách

Při práci v náročných podmínkách je vždy důležité myslet na bezpečnost. Ať už pracujete v horku, mrazu, prašném prostředí či s těžkými břemeny. Je třeba dodržovat základní pravidla a dbát na preventivní opatření, díky kterým se budete chránit.

Uklizené pracovní prostředí

Nehledě na to, kde přesně pracujete, vždy byste kolem sebe měli mít uklizeno. Nenechte kolem povalovat věci, které zrovna nepoužíváte. Snížíte tak riziko zakopnutí či uklouznutí a následného pádu. Zároveň nezapomínejte na únikový východ – ten vždy musí být snadno přístupný.

Jak minimalizovat rizika při práci venku? I v exteriéru je třeba udržovat pořádek. Kromě toho ale dbejte i na počasí – extrémní teploty mohou způsobit zdravotní problémy. Chraňte se před UV zářením a dodržujte pitný režim. Vždy dbejte opatrnosti a sledujte své okolí.

Dbejte na svou bezpečnost

Jednou z klíčových věcí při práci v náročných podmínkách je vhodné ochranné vybavení. Naprostým základem je odpovídající pracovní oblečení – mělo by být spolehlivé, kvalitní a poskytovat potřebnou ochranu. Ta se odvíjí dle toho, kde konkrétně pracujete.

Velmi důležité jsou také kvalitní pracovní boty. Díky nim ochráníte své nohy před různým nebezpečím, se kterým se na stavbě a podobných pracovištích setkáte. Nabízí se pracovní boty v různých velikostech, je důležité zvolit tu správnou, aby se vám v obuvi dobře chodilo. Na výběr je z různých modelů – některé se podobají klasickým teniskám, ale vynikají lepšími vlastnostmi. Jiné jsou vybaveny vyztužením pro ochranu prstů. I v tomto případě vybírejte dle toho, v jakých podmínkách pracujete. Rozmanitou nabídku má společnost Strauss, a to nejen obuvi, ale i dalších ochranných pomůcek. Tato německá firma působí na trhu již dlouho, sortiment zahrnuje spoustu různého vybavení, které využijete při práci.

Zajímá vás, jak pracovní boty ovlivňují vaši bezpečnost? Díky své odolnosti slouží jako ochrana před mechanickým poškozením, chemickými látkami i teplem. Protiskluzová podrážka slouží jako prevence pádu. Pracovní boty jsou navrženy tak, aby tlumily nárazy a zajišťovaly stabilitu. Celkově jsou tak klíčovým prvkem.

Myslete ale na to, že ani správné ochranné oblečení vás neochrání před všemi riziky. Při práci si dělejte pravidelné přestávky. Předejdete tak únavě. Čím unavenější jste, tím spíše uděláte chybu, i když omylem. Dopřejte si proto pauzu.

Správný postup

Práce někdy může být až nad hlavu. Jakmile se blíží termín dokončení, a přesto je třeba ještě udělat spoustu věcí, můžeme mít tendenci si věci usnadňovat a urychlovat. Ale při práci s různým vybavením a stroji je důležité vždy postupovat bezpečně. Nevynechávejte proto důležité kroky, dodržujte bezpečnostní normy a pracujte ve vhodném tempu. Neriskujte úrazy zbrklým postupem – zdraví je jedna z nejcennějších věcí, které máte.

Ke snížení rizika úrazu přispívají také vhodné pracovní podmínky vytvořené zaměstnavatelem. Neváhejte se ozvat, pokud si všimnete nebezpečí a nevyhovujícího prostředí. Zároveň by vždy nemělo chybět školení, pokud vás čekají nové úkoly.