Zdroj: freepik.com

Proč se nám lépe spí samo

Spát či nespat dohromady, to je oč tu běží. Sdílení ložnice s partnerem může a nemusí být peklo. Jaké jsou pro a proti pro oddělené ložnice? Některé výzkumy podporují tzn. ložnicový rozvod, jiné zmiňují benefity spánku dohromady.

Co špatného víme o spánku v páru

Výzkumy potvrzují, že spánek v páru škodí v případě, že jeden z partnerů má nějakou spánkovou poruchu. Jak uvádí Erin Flynn-Evans z American Academy of Sleep Medicine, pokud jeden trpí nespavostí a v noci se budí, budí se i druhý z partnerů. Podobně tomu je, když jeden má odlišný chronotyp od druhého. Jakmile jeden je sovou a druhý skřivanem, jejich spací návyky jsou odlišné. Sova může budit skřivany tím, že si jde lehnout později, a skřivan sovy budí brzkým vstáváním. Ale na vině nemusí být jen chronotypy, ale i odlišná pracovní doba.

Podobně i spánková apnoe a chrápání může brát druhému spaní. Spánková apnoe je onemocnění, při kterém dochází k potížím s dýcháním ve spánku. Projevuje se podobně jako chrápání, proto dochází k jejímu častému zanedbání. A právě zde může sdílení postele mít benefit. A to v časném zachycení problému na základě stížností od druhého partnera. Budit druhého může i chození na záchod v noci nebo převalování a kopání ze spánku. To vše jsou případy, kdy se hodí ložnicový rozvod zvážit.

Pokud uvažujete o postelovém rozvodu, podívejte se na jednolůžkové postele zde.

Terapie spaním

Na druhou stranu je zde spoustu výzkumů, které potvrzují, že sdílení lůžka může zlepšit kvalitu našeho spánku, a to při porovnání s tím, že spánkem strávíme třetinu života, není zanedbatelné. Vědecký článek z roku 2017 s názvem “Are We in Sync With Each Other?” například tvrdí, že se společným spánkem prodlužuje jeho doba a zvyšuje se i efektivita.

Další studie z roku 2020 dokládá, jak páry sdílející ložnici mají o 10 % více REM spánku. V této fázi se nám nejvíce zdají sny a ovlivňuje paměť a učení. Jiný výzkum poté ukazuje, že v páru se zkracuje doba usínání. Evolučně to může souviset s našim pocitem bezpečí. Zároveň čím dříve usneme, tím delší je doba našeho spánku.

Studie publikovaná v roce 2022 v časopise Sleep uvádí, že sdílení postele může snižovat deprese, úzkosti, stres nebo zvyšuje naši spokojenost v životě a také dopomáhá k větší intimitě v páru.