Zdroj: První řada s.r.o.

6
Fotogalerie

Film Hello, Welcome sbírá pozitivní reakce

Reklama

Třetí celovečerní snímek režiséra Šimona Holého s názvem Hello, Welcome je v kinech od začátku srpna. Po úspěchu na Letní filmové škole, kde byl zahajovacím filmem, sbírá pozitivní reakce jak od kritiků, tak od návštěvníků kin. Snímek natočený během karlovarského festivalu s herečkami Eliškou Soukupovou, Alenou Dolákovou a Sarou Venclovskou dává nahlédnout za oponu českého filmového průmyslu speciálním způsobem.

Film vypráví příběh tří hereček, které se rozhodnou společně vyrazit na Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. „Hello, Welcome nabízí svébytný pohled za oponu festivalového pozlátka, kde se skrývají podobné trable a nejistoty, jaké známe i my všichni ostatní,“ komentují například recenzenti filmového serveru. „Holému se podařilo s lehkostí zobrazit komplikovaný, láskyplně nenávistný vztah jak k festivalovým Varům, tak k filmové profesi jako takové – obojí může být jak cinefilní, imerzivní a inspirativní, tak i otravné, hlučné a vulgární,“ vysvětluje redaktorka na televizních webových stránkách.

Video placeholder
• První řada s.r.o.

Filmová Ema, kterou ztvárňuje Eliška Soukupová, jede podpořit svoji kamarádku Adélu (Alena Doláková), která má na festivalu představit publiku svůj nový film. Doprovází je Soňa, již hraje Sara Venclovská. „Ačkoli film vypovídá především o světě šoubyznysu, Eminu zkušenost lze zevšeobecnit na pozdní mileniály, mezi něž se řadí Holý i trojice hereček, a především na generaci Zet, pro niž je úspěch na odiv většinou vyšší hodnotou než materiální bohatství,” vysvětluje recenzent z kulturního deníku. „Je také svého druhu generační zpovědí, jakou jsme v českém filmu dlouho neviděli, přesvědčivě zachycující zmatky i nejistoty dnešní mladé generace,“ dodává kritik z dalšího deníku.

Hello, Welcome je komediální film o hledání lásky k sobě, herecké profesi, i filmovému průmyslu, který mnohdy nedává smysl ani lidem „uvnitř“. Popisuje autenticitu jako cíl, jenž nikdy nejde splnit. „S formanovským humorem Holý ukazuje, že příslovečně na prodej jsou všichni, pak už jen záleží na každém jedinci, zda na tuto společenskou hru přistoupí,“ dodává internetový deník.

Snímek vznikl ve společnosti První řada, v rámci jejíž dřívější podoby Šimon Holý uvedl dva předchozí snímky Zrcadla ve tmě a A pak přišla láska…, jež získaly například nominace na Cenu české filmové kritiky nebo Českého lva. Oba filmy měly světovou premiéru právě v soutěžích karlovarského festivalu. „Holého filmy mají nebývalou autenticitu, která téměř nemá v tuzemském filmu srovnání,“ komentuje novinář z deníku. „Silnější výpověď o nastupující české generaci jsme tu letos ještě neměli,“ dodává.

Snímek byl zahajovacím filmem Letní filmové školy v Uherském Hradišti 27. července, v kinech po celé republice je od 8. srpna. Seznam projekcí snímku najdete zde.