Zdroj: T-shade s.r.o.

Markýzy proti dešti: Sucho a pohodlí za každého počasí

Markýzy jsou známé hlavně jako ochrana proti slunci, a to na balkoně, na terase nebo třeba u venkovního posezení v restauraci. Kvalitní markýza však dokáže ochránit i před deštěm a nepříznivými povětrnostními podmínkami. Pokud do takové investujete, získáte k domu venkovní prostor navíc využitelný téměř za každého počasí.

Přesně takové jsou markýzy Markilux od firmy T-SHADE. Tato společnost nabízí prémiové markýzy v mnoha designových provedeních a s celou řadou vlastností, které u konkurenčních produktů prostě nenajdete. Jednou z nich je právě vysoká odolnost vůči dešti.

Vhodně zvolený materiál i pevnost konstrukce

Markýzy bývají často rolovací, rolují se do kazety umístěné na fasádě. Ideálně je roztáhnete jen na hezké počasí, když potřebujete stínění před sluníčkem, a pak zase schováte, aby je nepoškodil déšť. Ne však markýzy Markilux. Ty jsou vyrobené ze 100% polyesteru (většina konkurenčních markýz je z akrylu). Polyester je tvarově stálý, i když navlhne a poté se vysuší. Kromě toho má nízkou navlhavost, takže i velmi rychle vyschne. Není nutné ho sešívat, protože se dá svařovat a takové sváry daleko lépe odolávají vodě. Zatímco švem voda proteče, hermeticky uzavřeným svárem prostě nepronikne.

Nejde ale jen o materiál. Abyste si mohli být jistí, že vaše markýza přežije i bouřku se silným větrem, důležitá je také spolehlivá konstrukce. V čelním profilu má odtokové kanály a žlab, i v kazetě najdete odtokové otvory, abyste mohli markýzu sbalit mokrou. Pro správný odtok vody je v každém případě nutné markýzu instalovat se sklonem aspoň 14 stupňů, to za vás pohlídají odborníci při instalaci. Konstrukce velmi dobře drží, markýzy jsou certifikované proti větru do 38 km/h, ale zvládají ještě mnohem více.

A pak je tu ještě jeden aspekt. Markýzy proti dešti mají déšť vlastně rády. Pomáhá jim očistit se, díky nanotechnologiím mají samočisticí efekt. Déšť z nich vymyje pyl, prach a nečistoty. Rozhodně se tedy nemusíte stresovat s tím, abyste markýzu před každým špatným počasím stihli schovat.

TIP: Přečtěte si, jak jsou markýzy Markilux odolné i proti silnému dešti.

Markýzy proti dešti jsou špičkové i v dalších ohledech

Markýza proti dešti je nejen praktická, ale též se stane krásným designovým doplňkem vašeho domu, restaurace nebo jakékoliv jiné budovy. Na výběr je celá řada originálních látek se zajímavými barvami, vzory a efekty. Markýzy jsou samozřejmě vyráběny vždy přesně na míru, abyste si mohli zvolit nejen barevnou variantu, ale také rozměry, které vám přesně padnou. Na vás je i volba ohledně ovládání markýzy, které může jednoduchá díky dálkovému ovládání či tlačítku na stěně. Levnější varianta je pochopitelně ruční ovládání klikou. Každý kus markýzy je každopádně jedinečný a má své vlastní sériové číslo.

Vhodné řešení se dá najít pro každého. Markýzy mohou být kazetové (při stažení se celé schovají do kazety), nebo bez kazety (ty jsou vhodné pro instalaci pod střechu). Vyrábějí se také samostojné typy nebo markýzy pro montáž na zimní zahradu. Vyrábí se i boční markýzy, pokud chcete například terasu ochránit proti slunci a dešti i z boční strany.

Na všechny markýzy je poskytována záruka v délce 5 let, pro všechny zákazníky, již podepíšou servisní smlouvu, je automaticky prodloužena dokonce na 10 let. Vše, co musíte udělat, je jednou za dva roky si zaplatit servisní prohlídku. To je ale dobrá investice, protože vám zajistí, že je markýza bezpečná a v dobrém stavu. Když ji necháte pravidelně prohlédnout profesionály, pro vás bude v podstatě bezúdržbová. Mechanismus markýzy má životnost asi 40 let, látka vydrží 10 až 15 let. Pak se vymění a markýza vám bude sloužit dál.