Zdroj: alfa27 / stock.adobe.com

Nejnovější trendy ve zdravém vaření: Co je nového a co byste měli vyzkoušet

Reklama

Zdravé vaření už dávno není jen o počítání kalorií a vyhýbání se tuku. Díky dostupnosti nových ingrediencí a přístupů můžete v kuchyni vytvářet chutná a výživná jídla, která podpoří zdraví vašeho organismu.

Více bílkovin bez masa

Maso je poněkud kontroverzní potravinou – jeho spotřeba je vysoká, přičemž produkce není zrovna šetrná ke zvířatům a životnímu prostředí. I proto se do popředí stále dostávají rostlinné produkty plné bílkovin. Neznamená to, že byste maso museli zcela vyřadit z jídelníčku. Jde totiž o skvělý zdroj bílkovin. Ale můžete ho doplnit i dalšími potravinami bohatými na proteiny.

Nemusíte přitom volit náhražky jako jsou rostlinné párky, mleté „maso“ ze sóji a podobně. Oblíbenou alternativou je tofu – to stačí hodit do praktické nepřilnavé pánve, osmahnout a využít všude tam, kde byste jinak použili maso. Skvěle se hodí k zelenině, do omáček a dalších pokrmů.

Ale nemusíte se zaměřovat pouze na rostlinnou stravu, důležitý je balanc. Proto je dobré zařadit různé živočišné produkty jako jsou vajíčka či cottage – i ty obsahují velké množství bílkovin. Proteiny do jídelníčku vám dodají i luštěniny, ty přitom nejsou zpracované a jsou tak perfektní volbou pro zdravý jídelníček.

Fermentované potraviny a nápoje

Fermentované potraviny nejsou zrovna novinkou, kysané zelí nesmělo chybět už na stolech našich babiček. Ale do popředí se dostávají i další kvašená jídla a také nápoje. Nejde jen o klasiku jako je kefír, jogurty či zelí. Velkou oblibu má také kimchi, tempeh a kombucha. Proces fermentace rozkládá cukry, z těch pak vznikají kyseliny či malé množství alkoholu.

Hlavní výhodou je, že tyto potraviny a nápoje obsahují spoustu prospěšných bakterií – probiotik. Ty jsou důležité pro zdraví trávicího traktu, což úzce souvisí s imunitou. Ale probiotika jsou spojována také se zdravím kardiovaskulárního systému, hladinou cholesterolu a krevním tlakem.

Vysoce zpracované potraviny

V obchodě narazíte na spoustu zpracovaných potravin, to nemusí být nutně špatné. Některá jídla jsou ale silně průmyslově zpracovaná, obsahují chemická aditiva, spoustu cukru a soli. Nejde přitom jen o fastfood a různé sladkosti – jedná se také o balené chleby, snídaňové cereálie či třeba margaríny. Vždy byste měli pečlivě sledovat složení.

Mnohem lepší je však vyhnout se těmto potravinám. Raději je nahraďte čerstvými surovinami. Nemusí jít přitom o nic složitého – základem každého jídla by měly být bílkoviny, dostatek ovoce či zeleniny a nějaká příloha, která díky cukrům dodá tělu energii.

Cukry a tuky nejsou špatné, ale je třeba vybírat správné zdroje. Vysoce zpracované potraviny mezi ně rozhodně nepatří. Pokud nemáte čas každý den vařit, připravujte si jídlo na více dní dopředu. Oběd či teplá večere mohou být rychlovka – stačí maso, tofu či luštěniny, k tomu přidejte oblíbenou zeleninu. Vhod přijde všestranná ocelová pánev, kterou můžete dát i do trouby. V jedné pánvi tak zvládnete připravit skvělý pokrm, aniž byste ztráceli čas. Pak už stačí jen zvolit přílohu – těstoviny, brambory či třeba rýže, to vše obsahuje komplexní sacharidy, které jsou pro tělo důležité.

Udržitelnost

Ekologie a udržitelnost jsou v dnešní době velkým tématem, a to nejen v oblasti stravování. Ale i při nákupech a vaření byste měli myslet na naše životní prostředí. Plýtvání není dobré pro planetu ani pro vaši peněženku. Je proto důležité naučit se nakupovat správně a dle svých potřeb. A také využívat potraviny naplno.

Například namísto kuřecích prsních řízků si můžete koupit celé kuře. Výrazně ušetříte, a přitom z toho připravíte více pokrmů. Naučte se plně využívat potenciál surovin. Z kostí a odřezků můžete připravit vývar, přidat odkrojky a slupky ze zeleniny. Z natě mrkve se dá například připravit skvělé pesto.

Tento moderní pohled na vaření má řadu benefitů. Základem je samozřejmě nakupovat rozumně – mít nějaké zásoby je dobré, ale nepřehánějte to, zejména u čerstvých surovin. Snažte se každou věc využít na maximum, možná tak objevíte nové skvělé recepty. Zbytky lze případně samozřejmě většinou zamrazit či zavařit. Díky tomu nemusíte nic vyhazovat a v případě nouze pak máte vždy hotové jídlo po ruce.

Nenáročné vaření

Dnešní doba klade vysoké nároky, proto je velkým trendem vaření ideálně bez námahy. Ušetříte tak čas i energii na jiné činnosti. Samozřejmě nelze vařit úplně bez námahy, proto se snažíme hledat alespoň způsob, jak s co nejmenším úsilím získat co nejlepší výsledky. Důležitá je také úspora času. Proto vznikají stále nové recepty, které máte za půl hodiny hotové, a přitom získáte talíř plný chutného a výživného jídla.

I proto je rostlinná strava stále oblíbenější – nabízí se totiž nespočet kombinací, zajímavé nové chutě i netradiční suroviny, které se k nám dostávají ze zahraničí. Řada receptů přitom vyžaduje jen pár surovin. Nebojte se experimentovat. Do řady receptů lze navíc přidat i maso, pokud potřebujete doplnit více bílkovin.

Zdravé vaření se v posledních letech výrazně proměnilo. Existuje spousta způsobů, jak si připravit výživné jídlo z čerstvých surovin s minimální námahou. Zájem o zdravý životní styl stále sílí – v dnešní době totiž můžete snadno připravit pestrobarevné pokrmy plné chutí, které přitom prospějí organismu. Vše pro jednoduché vaření či třeba domácí fermentaci najdete na e-shopu Tescoma.cz.