Zdroj: Shutterstock

Pocity, že nevíš, co chceš, můžou vycházet z toho, že se příliš soustředíš na vnější podněty, a ne na sebe. 30minutové offline pauzy v kuse ti změní život k lepšímu
Niceboy ONE Infinity by Furiosa najdeš v 7 variantách. Ale s nákupem si pospěš – jde o limitovanou edici!
3
Fotogalerie

30 minut offline denně? Překvapí tě, jak moc ti to prospěje

Advertorial

„Odlož mobil“ – lehce se to řekne, ale hůř udělá. Smartphone přece nemáš jen pro zábavu. Je to taky tvůj budík, mapa nebo zdroj informací. Digitální detox si prostě nedokážeš představit. Jak ale předejít tomu, aby se tvoje psychika přetížila?  

Když cítíš úzkost, těžko se soustředíš nebo máš problémy se spánkem, zpozorni. Tvůj mozek ti dává najevo, že offline pauzu potřebuješ jako sůl. Neustálé připojení totiž zvyšuje hladinu stresu. 

Víš, co se děje venku, ale ne uvnitř

Scrolluješ cestou autobusem na sociálních sítích nebo posloucháš podcast při úklidu? Jasně, zabiješ tím nudu, ale taky šanci zjistit, co vlastně uvnitř cítíš. Zapomínáš zkrátka na důležitou věc – občas se zaměřit i na sebe.

Sociální sítě ti sice dokážou rychle zvednout náladu díky okamžitému přísunu dopaminu, ale je to jen krátkodobé řešení. Pokud přitom přehlížíš své emoce a neřešíš, co tě trápí, problémy se nakupí. Postupně tě můžou dostat do spirály úzkostí nebo jiných psychických potíží.

Pocity, že nevíš, co chceš, můžou vycházet z toho, že se příliš soustředíš na vnější podněty, a ne na sebe. 30minutové offline pauzy v kuse ti změní život k lepšímuPocity, že nevíš, co chceš, můžou vycházet z toho, že se příliš soustředíš na vnější podněty, a ne na sebe. 30minutové offline pauzy v kuse ti změní život k lepšímu | Shutterstock

Tolik podnětů, kterým každý den čelíš, prostě nemůžeš vstřebat. Potřebuješ si na to dát čas. Je to stejné jako s trávením – po jídle si taky nejdeš zaběhat, ale necháš tělo jídlo zpracovat. Informace a emoce musíš „přežvýkat“ pomalu, ne v běhu. Nechceš přece, aby se ti udělalo zle.

Jak na 30minutový digitální detox, aby to nebolelo?

Nemusíš hned utíkat do hor bez signálu. Klíč k lepší psychice leží v malých krocích. Tady máš jednoduchý plán, jak offline pauzu zvládneš bez problému i ty:

  1. Najdi si příjemné místo – Vyraz tam, kde se cítíš dobře. Třeba na procházku nebo na výstavu.
  2. Zachovej si svobodu –  S trendy platebním náramkem od mBank Niceboy ONE Infinity by Furiosa se nemusíš bát, že nemáš mobil u sebe. Zaplatíš s ním kdekoli i bez mobilního připojení. Stačí, když máš účet u mBank a kartu Mastercard.
  3. Užij si nudu – Představ si to jako reset. Nech myšlenky proudit. Když se budeš chvíli nudit, začneš být kreativní. Navíc si ulevíš od informačního zahlcení.
  4. Vnímej své tělo – Cítíš napětí v těle, únavu nebo hlad? Je super, že vnímáš, co tvé tělo potřebuje. Dopřej mu to. Napojením na online svět se totiž od sebe paradoxně můžeš odpojovat.

Offline pauza prospěje nejen tobě, ale i tvým vztahům. Co si pohlídat?

Zlozvyk, který ničí vztahy

Schválně si někdy všimni, kolikrát sáhneš po mobilu i v přítomnosti kámošů. Máš pravdu, není snadné odolat. Mobilní aplikace jsou navržené tak, aby tvou pozornost udržely za každou cenu. Pamatuj ale na to, že fenomén zvaný phubbing, tedy ignorování druhé osoby z důvodu používání mobilu, ti společně strávený čas zkazí.

Malé cíle = velké výsledky

Začni zlehka. Až půjdeš s přáteli na večeři, nech mobil doma. Na začátku se možná budeš cítit nepříjemně, ale zkus to překonat. Phubbing si tví kámoši nezaslouží. Co tím váš vztah získá?

  • Plnou pozorností dáš druhému najevo, že ti záleží na tom, co říká.
  • Udržováním očního kontaktu se líp napojíš na emoce přátel.
  • Všimneš si gest a mimiky, které ti kolikrát řeknou víc než slova.

Najdi rovnováhu mezi offline a online světem

Technologie ti život nezničí, pokud si nastavíš hranice. Mobil samozřejmě používej, jenom si nezapomeň dopřát i chvíle bez něj. Díky chytrým vychytávkám od mBank, jako je Niceboy ONE Infinity by Furiosa, můžeš bez problémů fungovat, i když nemáš mobil u sebe.

S tímhle elegantním náramkem zaplatíš kdekoli – ať už v kině, v divadle nebo na rande. Skvěle doplní tvůj high fashion outfit i na večírcích a dalších významných událostech.

Nikdy se nevybije, nepotřebuje připojení k internetu a navíc je vodotěsný. Propojíš ho s účtem mBank a kartou Mastercard. Neboj se, v náramku nejsou uložené žádné údaje o kartě. Navíc ho při případné ztrátě můžeš okamžitě deaktivovat přes aplikaci.

Niceboy ONE Infinity by Furiosa najdeš v 7 variantách. Ale s nákupem si pospěš – jde o limitovanou edici!Niceboy ONE Infinity by Furiosa najdeš v 7 variantách. Ale s nákupem si pospěš – jde o limitovanou edici! | Mastercard Europe SA

Chceš na sobě pocítit pozitivní efekty offline pauzy? Klikni sem a pořiď si platební náramek od mBank, se kterým snadno zaplatíš i bez mobilu.