Zdroj: Velká Pecka s. r. o.

Češi letos mění podobu vánoční tabule. Rohlík hlásí rekordní prodeje telecího masa i předpřipravených jídel

Reklama

Češi přistupují k vánočním přípravám moderněji než kdy dřív. Podle dat online supermarketu Rohlik.cz se letošní trendy nesou v duchu pohodlí, prémiové kvality a udržitelnosti. Telecí maso, hotové štědrovečerní pokrmy a širší výběr čerstvých ryb dokazují, že tradiční vánoční hostina dostává nový rozměr.

Nejvýraznějším trendem letošních Vánoc se jednoznačně stává poptávka po telecím masu, která během prosince vzrostla 50x oproti běžnému období. Stále více lidí totiž hledá možnost jak si sváteční pokrm ozvláštnit a dopřát si něco nového či prémiového.

„V posledních letech vnímáme, že stále více zákazníků přistupuje k vánoční hostině s větší nápaditostí a zájmem o kvalitu. Příkladem toho je i volba masa – po vzoru Rakouska si lidé stále častěji dopřávají tradiční telecí řízek,“ říká Martin Beháň, generální ředitel Rohlíku.

Pohodlí na prvním místě

Předvánoční shon znamená méně času na vaření, což reflektuje rostoucí zájem o hotová štědrovečerní jídla. Rohlík má ve své nabídce předpřipravené menu obsahující řízek nebo rybu se salátem a rybí polévku. Tyto produkty zaznamenaly meziroční nárůst poptávky o necelých 20 %.

„V našich produktech klademe důraz na kvalitu surovin a autentickou chuť. Takže ikdyž si zákazníci zvolí jít cestou předpřipravených jídel, mají stále jistotu, že získají skutečný vánoční zážitek bez kompromisů,“ vysvětluje Beháň.

Kapr zůstává, přibývají alternativy

Ryby jsou tradiční součástí českých Vánoc a jejich popularita dále stoupá a meziročně roste o 20 %. Rohlík nabízí nejširší výběr čerstvých ryb na trhu – více než 100 položek, což je pětkrát více než běžný retail. Meziroční srovnání zároveň ukazuje, že Češi stále více experimentují a do svých vánočních menu zařazují nejen kapra, ale i typy ryby.

Filety z kapra, patří k nejprodávanějším produktům, zejména díky jejich snadné úpravě. Do svátečního menu lidé také volí často lososa, tresky či tuňáka. Stále více zákazníků také volí exotické druhy ryb, které přinášejí na sváteční stůl zajímavé chutě a možnosti přípravy.