na stránce www.automatickaodpoved.cz vybírat z více než šedesáti originálních děl

na stránce www.automatickaodpoved.cz vybírat z více než šedesáti originálních děl Zdroj: Automatickaodpoved.cz / Jitka Petrášová

Nevíte, co napsat do automatické odpovědi v emailu? Tady je pár tipů, které vaše kolegy určitě potěší

Léto! Čas dovolených! A také čas e-mailových automatických odpovědí! Aby odpověď v nepřítomnosti místo rozladění a nudy přinesla naopak radost, potěšení, poučení nebo uměleckou inspiraci, se loni poprvé postaral projekt Automatická odpověď. Díky němu si lidé mohou volně stáhnout a nastavit originální „out of office“ s texty či ilustracemi od známých českých autorů a autorek. Pro velký ohlas a úspěch se nyní tvůrci projektu rozhodli po roce přidat dvacet nových děl – poetických ilustrací, krátkých básní nebo vtipných zamyšlení od dalších tuzemských spisovatelek, spisovatelů, básnířek, básníků, ilustrátorek či ilustrátorů.

Výzvu kreativně zpracovat uměleckou odpověď letos přijali například držitel letošní Ceny Jiřího Ortena i Magnesia Litera Marek Torčík, dále Alžběta Zatloukalová Göbelová, Jan Šrámek, Kateřina Nedbálková nebo Barbora Idesová. Do nabídky automatických odpovědí přibylo také deset nejzajímavějších děl, která autoři projektu vybrali z téměř sta návrhů došlých od veřejnosti přes formulář na webu projektu. Celkově si tak nyní mohou zájemci na stránce www.automatickaodpoved.cz vybírat z více než šedesáti originálních děl. A to včetně těch loňských, kde nechybí například „out of office“ od Petry Soukupové, Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99, Nikoly Logosové, Petra Borkovce nebo Jana Němce. Automatické odpovědi jsou volně k dispozici, zapojení autoři se ho zúčastňují bez nároku na honorář, stejně tak celý projekt nemá žádný komerční charakter.

„U vzniku projektu stála myšlenka vnést trochu umění a emocí do oblasti mezilidské komunikace, která bývá věcná a odosobněná, považovaná za nutnost,“ říkají na úvod tvůrci projektu David Krátký a Jan Noháč. „Velká odezva nás překvapila, nečekali jsme, že si lidé projekt až tolik oblíbí. Dokonce se stávalo, že nám osobně od neznámého člověka přišla automatická odpověď třeba od Járy Rudiše nebo Nikoly Logosové,“ vypráví oba autoři.

Martin Hakl ze společnosti Solidpixels, která zdarma pro projekt poskytla webovou stránku, dodává i čísla: „Dle našich odhadů stránku projektu navštívilo za loňské léto několik desítek tisíc lidí, mimo prázdniny jich pak bylo každý měsíc přibližně tři tisíce.“ „Lidé web stále využívají, tak jsme se ho rozhodli občerstvit a přidat další díla. A zároveň touto formou také upozornit na zajímavé tvůrce a tvůrkyně. Navíc spousta skvělých nápadů přišla od veřejnosti, takže zveřejňujeme i některé z nich,“ vysvětlují David a Jan, proč se rozhodli pokračovat i letos.

Formálně i obsahově jde o rozmanité texty nebo ilustrace. Spisovatel Ondřej Krystyník zakončuje svoji odpověď například zvoláním: „Ať orli šetří Vaše játra.“ Z automatické odpovědi básníka a muzikologa Jonáše Hájka se odesílatel mimo jiné dozví, že „Váš e-mail se ocitl na křižovatce dějin. Gramatika šumí po skalinách, ozývá se příjemná hudba podbarvená vodopádem.“ Básník a hudební producent Vasilios Chaleplis upozorní odesílatele, že „Pokud měl váš e-mail hlavičku, omlouvám se i za její stětí, za své zločiny se budu zodpovídat hned po svém návratu.“ Spisovatelka Tereza Bínová si pro změnu hraje s prolínáním časů: „Po návratu z dovolené v naší společné budoucnosti odpoví mé budoucí já Vašemu budoucímu já na zprávu, která v té době bude již pro Vás minulá. Doufám pevně v setkání našich budoucích já ve sdíleném čase. Mé současné já zastupující mé budoucí já je s pozdravem a přeje Vašemu přítomnému já dobré dny.“

Automatická odpověď od kurátora, lektora a autora Ondřeje Horáka odmění odesílatele krátkou esejí zamýšlející se nad rolí umění. Spisovatel Marek Torčík pojal odpověď poeticky: „Vykročil jsem z času a na vaši zprávu teď nemám co říct. Pokud nějací jsou, jiní vám poví víc, jiní mají slova.“ Spisovatelka a socioložka Kateřina Nedbálková přidává poučení: „Dovolenou absenci ze zaměstnání mnohdy sami sobě nedovolíme a to samé očekáváme od ostatních. Nedělejme to.“

Pro zájemce funguje celý proces velmi jednoduše a intuitivně: Návštěvníci webu www.automatickaodpoved.cz si vyberou některé z více než šedesáti děl. To, které se jim líbí, jednoduše zkopírují nebo stáhnou a vloží do připravované automatické odpovědi. Pak už stačí jen přidat vlastní termíny plánované dovolené a odpověď obvyklým způsobem nastavit.

Autoři a autorky nově zapojení do projektu v roce 2024:

Tereza Bínová - spisovatelka

Anna Beata Háblová - básnířka, architektka, urbanistka

Jonáš Hájek - básník a muzikolog

Jana Hradilová (Janele z Liků) - básnířka

Anežka Hájková - ilustrátorka

Ondřej Horák (Fuczik) - kurátor, lektor a autor

Vasilios Chaleplis - básník, hudební producent, copywriter, editor a dramaturg

Barbora Idesová - ilustrátorka

Mikuláš Kalný - ilustrátor

Ondřej Krystyník - spisovatel

Iva Hadj Moussa - spisovatelka a textařka

Bára Müllerová - ilustrátorka

Kateřina Nedbálková - spisovatelka a socioložka

Jitka Petrášová - ilustrátorka

Jakub Stanjura - spisovatel

Petr Šesták a Adéla Strnadová - spisovatel a malířka

Jan Šrámek - ilustrátor

Marie Štumpfová - ilustrátorka

Marek Torčík - spisovatel

Alžběta Zatloukalová Göbelová - ilustrátorka

Příspěvky z řad veřejnosti: Martina Bechyňová - copywriterka, idea maker, Jindra Bráza - analytik, Přemysl Černý - ilustrátor, Michaela Doubková - lékárnice, Aleksandra Griz - animátorka, Petra Ležáková - učitelka, Petr Nagy - redaktor, Anežka Nováková - básnířka, produkční, Kateřina Zímová - malířka.

Autoři a autorky 2023: Veronika Bendová, Martina Blažeková, Petr Borkovec, Tomáš Gabriel, Petra Hůlová, Matej Ilčík, Adéla Knapová, Přemysl Krejčík, Anna Kulíčková, Šimon Leitgeb, Nikola Logosová, Ondřej Macl, Vratislav Maňák, Petr Měrka, Jan Němec. Miroslav Olšovský, Opráski sčeskí historje, Pavel Petr, Martin Poláček, Jaroslav Rudiš & Jaromír 99, Ladislav Slezák, Petra Soukupová, Anymade Studio, Martin Svoboda, Viktor Svoboda, Vojtěch Šeda, Vojtěch Vacek, Vojtěch Velický, David Zábranský, Barbora Žižková.