Video placeholder

Vládní krize: Kam přestoupí Lipavský? Zachrání Piráty nechutný Hřib, nebo bohatý ženich ze Senátu?

Nestandardní odvolání předsedy Pirátů Ivana Bartoše z postu Ministra pro místní rozvoj a digitalizaci rozpoutalo vládní krizi. Piráti si to vyložili jako vyhazov z vlády. Přehánějí, nebo Fiala Piráty skutečně vyhodil? A kdo Pirátskou stranu může ještě spasit? O tom mluví komentátoři Reflexu Martin Bartkovský, Martin Bryś a Oliver Adámek.

Kolem vládní krize se okamžitě vyrojilo mnoho konspiračních teorií. Nejvíc jich vypouštějí sami Piráti, kteří jsou premiérovým rozhodnutím evidentně zaskočeni, a nemají tak u formulování svých vyjádření vůbec chladnou hlavu. Jestli se jim vyhazov Bartoše hodí jako záminka k vytouženému odchodu z vlády, tak není zcela jasné.

Jasné není ani to, jestli a kam přestoupí ministr zahraničních věcí Jan Lipavský. Ten je snad ze všech Pirátů nejméně pirátský a zuby si na něj brousí nejedna strana. Nakonec by mohl z této krize vyjít jako jeden z vítězů, protože vzhledem k přetrvávajícím špatným volebním výsledkům není budoucnost Pirátské strany ve vysoké politice vůbec jistá. Kdo by je tam mohl udržet?